CG:IZ najviše novca, "Za SPC 40.000 evra da kupe mercedes"

Od 200.000 evra, koliko je budžetom Crne Gore opredeljeno za pomoć verskim zajednicama, najviše novca prošle godine pripalo je Islamskoj zajednici u CG.

Izvor: B92

Utorak, 22.01.2019.

09:56

CG:IZ najviše novca,
Foto: Thinkstock

Crnogorsku pravoslavnu crkvu država je pomogla sa gotovo 50.500, a Mitropoliju crnogorsko-primorsku i Eparhiju budimljansko-nikšićku sa 40.000 evra. Katoličkoj crkvi pripalo je 36.215 evra, a Jevrejskoj zajednici Crne Gore 19.500 evra, pišu Dnevne novine, a prenosi RTCG.

I dok iz Islamske zajednice nije bilo moguće dobiti komentar, u CPC i MCP saglasni su, makar u oceni, da raspodela pomoći verskim zajednicama nije pravedna.

Sa druge strane, iz resora Mehmeta Zenke rečeno je da je na osnovu zahteva verskih zajednica u Crnoj Gori, a u skladu sa Kriterijumima za dodelu materijalne pomoći verskim zajednicama, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava u 2018. godini dodelilo ukupno 200.000, ne precizirajući o kakvim kriterijumima je reč.

Komentarišući prošlogodišnju raspodelu novca iz budžeta, potpredsednik Saveta Mitropolije CPC Stevo Vučinić kaže da je Zakonom rešeno kome su sredstva namenjena, a da su budžetom predviđena ukupna sredstva, na šta oni ne mogu uticati.

Ipak, raspodelu ne smatra pravednom kad je, kako tvrdi, "Beogradska patrijaršija, najbogatija organizacija u zemlji", “dobila čak 40.000 eura, a od voznoga parka njihovih popova i monaha ne bi se postidio ni Bundestag”.

“S ovim novcem, verovatno će ga uvećati i kupiti još jedan džip marke ‘mercedes'”, kaže Vučinić.

Imajući u vidu da je Zakonom rešeno da se svim crkvama i verskim zajednicama godišnje dodeljuje pomoć, budžetom je, kaže Vučinić, predviđena više nego skromna suma, u ukupnom iznosu od 200.000 evra.

“Cinično je i razmišljati o nekim većim ili manjim iznosima, ili raspravljati kome je dodeljeno najviše novca, kad je raspon između najmanjega i najvećega iznosa, svega nekolika hiljada evra. Ali je skandalozno je da se Zakonom predviđa pomoć Beogradskoj patrijaršiji, i ona po tome osnovu dobije nešto preko 40.000 evra. Ta organizacija, koja sebe zove Crkvom, ne samo što za račun Srbije predvodi ustanak protivu ustavnoga poretka, nego i novac stečen prodajom državne zemlje, od milodara iz Manastira Ostrog i šverca roba, vrećama iznosi iz zemlje i finansira celu Srpsku crkvu u toj istoj Srbiji. E nju svake godine naša država donira još i novcem iz budžeta”, poručio je potpredsednik saveta Mitropolije CPC.

Džomić: Uplaćeno nam samo 2.842 evra


Sa druge strane, protojerej stavrofor dr Velibor Džomić, koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske, već godinama ukazuje da Ministarstvo za ljudska i manjinska prava raspodeljuje novčana sredstva Crkvi i verskim zajednicama na osnovu nezakonitog akta, koji je u suprotnosti sa Zakonom o državnoj upravi.

Naime, on tvrdi da Ministarstvo nema pravo da donosi opšti podzakonski akt koji se zove Kriterijum nego samo Pravilnik, a Pravilnik ne postoji.

“Umesto Zakonom propisanog Pravilnika postoji Zakonom nepropisani nezakoniti Kriterijum u kome nema ni jednog jedinog kriterijuma na osnovu koga bi se vršila objektivna i društveno opravdana raspodela budžetskih sredstava. Nažalost, Upravna inspekcija, a i drugi organi koji su nadležni za kontrolu trošenja budžetskih sredstava već godinama ne reaguju na nezakonito i diskriminatorno postupanje Ministarstva”, kazao je Džomić DN.

I prošlogodišnje postupanje Ministarstva u ovom pogledu ocenjuje kao pristrasno i diskriminatorno. Ministar Zenka je, dodaje, dao lični pečat tome i veoma je uspešan kada je diskriminacija u pitanju.

“Ne samo da nemam ništa protiv što se Zenka javno hvali da kao vernik ide u džamiju i klanja džumu nego smatram da je lepo što se javno iskazao kao vernik. Međutim, iz izveštaja se vidi da on favorizuje Islamsku zajednicu. I neka je sa srećom kad ga je zapalo”, poručuje Džomić.

Ipak, koordinator Pravnog saveta MCP kaže da javnost treba da zna da je Mitropoliji od Ministarstva u 2018. godini uplaćeno samo 2.842 evra i ni cent više.

Tvrdi i da ministar za ljudska i manjinska prava “favorizuje bivšeg sveštenika Miraša Dedeića i njegovu organizaciju”.

“Video sam da je Ministarstvo Dedeiću prethodnih godina uplaćivalo novac čak i za dodatne kanale za Total TV, za polomljena stakla i ko zna za šta sve nisu davali novac, a što nema nikakve veze sa verskim aktivnostima. Mislim da se Dedeićeva organizacija skoro u potpunosti finansira iz budžeta i zato sam pre neku godinu rekao da je to Vladina organizacija. Zenka se već pune dve godine od kako je ministar pojavljuje kao veliki Dedeićev propagator i pomoćnik. I red je da se i to zna”, poručuje Džomić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: