"Ne mogu da smislim išta bestidnije od afirmacije Ljotića"

Ne mogu da smislim išta bestidnije od afirmacije čoveka koji je organizovao kragujevački masakr, u Politikinom zabavniku, časopisu koji je namenjen deci.

Izvor: B92

Utorak, 22.01.2019.

23:24

screenshot

To navodi u Danasu od srede istoričarka Brnka Prpa.

"Nema prostora za diskusiju da li je Ljotić bio fašista ili ne, pošto je bio direktno finansiran od strane Nemaca. U pitanju je fanatično religiozni antisemita koga je narod posprdno nazivao Mita bogomoljac", kaže Prpa.

Dimitrije Ljotić, političar iz kraljevine Jugoslavije, osnovao je 1935. godine profašističku organizaciju Zbor. On i njegovi sledbenici su širili antisemitsku propagandu, sarađivali sa nemačkim okupatorima i kroz pomoćne vojne trupe Srpski doborvoljački odred, učestvovali su u streljanju civila i đaka u Kragujevcu 1941, kao i u slanju Jevjreja u koncentracione logore.

No, svi ti podaci se nisu našli u testu o Ljotiću u Politikinom zabavniku već je on prikazan samo kao spasilac Srba iz Nezavisne državne Hrvatske.

Prpa ističe da je istorijski revizionizam kome prisustvujemo samo posledica ideološkog revizionizma koji je obavljen devedesetih godina prošlog veka.

"Niste mogli da pucate na Sarajevo, a da prethodno niste pronašli ideološko opravdanje za to. Jugoslavija nije mogla da bude srušena sa idejom da su svi ljudi jednaki i da je ljudski život univerzalna vrednost. Morali su da vrate ideologiju fašizma, a danas trpimo posledice te ideološke rehabilitacije", zaključuje Prpa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: