Burno na RTS: Tadić, Vesić i najava bojkota izbora

Potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić kaže da će Savez za Srbiju bojkotovati vanredne izbore ako budu raspisani za kraj marta ili sredinu aprila.

Izvor: B92

Utorak, 22.01.2019.

22:25

Burno na RTS: Tadić, Vesić i najava bojkota izbora
Ilustracija: Thinkstock

Ona je navela da će to biti učinjeno zbog, kako je rekla, odsustva medijskih sloboda u Srbiji, uništenih institucija i prakse stranaka na vlasti da koriste državne resurse u izbornom procesu.

Gostujući u emisiji "Upitnik" na Radio-televiziji Srbije, ona je kazala da takav stav Saveza za Srbiju još nije ozvaničen ali i dodala da će to vrlo brzo biti učinjeno.

"Aleksandar Vučić posegne za izborima kad ne zna šta da radi. To je kupovina vremena jer vladajuća koalicija ima ogromnu većinu u parlamentu i može da izglasa šta hoće. Mi ćemo ove izbore, ako se raspišu za 31. mart ili 14. aprila, bojkotovati jer smatramo da u našem društvu ne postoje medijske slobode, to ne kaže samo opozicija već i EU i forumi koji se bave medijskim slobodama", kazala je potpredsednica Narodne stranke.

Po njenim rečima, izlazak opozicije na izbore koji bi bili raspisani u atmosferi nepostojanja medijskih sloboda i uništenih institucija, bio bi poput "odlaska na klanicu".

Član Predsedništva Srpske napredne stranke (SNS) Goran Vesić kazao je da rukovodstvo naprednjaka podržava ideju o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora ali i dodao da će vrh SNS-a poštovati odluku državnog rukovodstva predvođenog predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Naša stranka ima istorijsku podršku građana ne samo po istraživanjima javnog mnenja već i po rezultatima poslednjih lokalnih izbora. Ne vidimo nijedan razlog da se ne ide na izbore ako imamo u vidu interese stranke, ali mi smo državotvorna stranka i uvek smo stavljali državne ispred stranačkih interesa. U svakom slučaju, u narednih godinu dana ćemo imati izbore, ovako ili onako", kazao je Vesić.

Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić ocenio je da uslova za vanredne parlamentarne izbore nema bez "normalne situacije u društvu" i dodao da razmišlja da opoziciji predloži da bojkotuje ne samo eventualne izbore već i Javni servis jer kako je rekao, "učešće u simuliranju demokratije je učešće u uništavanju demokratije".

"Mi od 2012. godine nemamo slobodne izbore u Srbiji već manipulaciju izbornim procesom, javnim mnjenjem i svešću građana", kazao je Tadić.

Potpredsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Aleksandar Antić kazao je da ta stranka vodi svakodnevne konsultacije sa SNS-om o eventualnom raspisivanju vanrednih izbora.

On je naveo da bi ti izbori odgovarali socijalistima u ovom trenutku ali i dodao da će konačnu odluku doneti predsednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić "u skladu sa državnim interesima".

"Postoji set razloga zašto se razmišlja o izborima ali i niz razloga koji su jedna brana da se takva odluka donese. Presudna je uloga SNS-a kao stranke koja ima većinu u parlamentu. Ako imamo blokiran dijalog u traženju kompromisa oko Kosova sa jedne strane, i veštačko generisanje nezadovoljostva građana iza kog stoji opozicija, onda imamo potrebu da proverimo rejtinge stranaka i da li ova vlast ima podršku građana za ono što radi", rekao je Antić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: