Vučić: Ponosan zbog reformi, ne i zbog primedbi za medije

Davos -- Kada je novinar rekao da je Srbija sledeća zemlja u kojoj bi mogao da bude ubijen novinar, nisam verovao da je to moguće, izjavio Aleksandar Vučić u Davosu.

Izvor: B92
Podeli
Screenshot/Tanjug
Screenshot/Tanjug

Predsednik Srbije je na panelu koji se održava u Davosu, a koji je posvećen slobodi medija, najpre izjavio da je s jedne strane zadovoljan zbog sprovedenih ekonomskih reformi, ali da nije zadovoljan drugim stvarima, misleći pri tome na stanje u medijima.

Koliko sam ponosan na ekonomske reforme i očuvanje mira i stabilnosti u regionu, toliko nisam ponosan zbog kritika na račun slobode medija u Srbiji, rekao je on i dodao da je uveren da će "u saradnji sa međunarodnim profesionalnim udruženjima za godinu dve postići napredak u toj oblasti, kojim ćemo biti ponosni".

On je rekao da je stanje u medijima u Srbiji polarizovano, kao i da na tom polju ima dosta problema.

"Ispričaću vam moj primer kako biste mogli iz njega možda nešto da naučite", kazao je predsednik Srbije i ispričao kako je jedan novinar, govoreći o Srbiji, rekao da bi Srbija mogla da bude sledeća zemlja u kojoj će stradati novinar. "Na sreću, nije, ali jeste u nekim drugim zemljama EU", kazao je on.

Ali, nastavio je, desilo se to da je jedan novinar pisao nešto u lokalnim medijima, protiv lokalnih struktura vlasti i njegova garaža je zapaljena, a vatra se proširila na kuću i cela njegova porodica bila je ugrožena.

"Onda sam počeo da razmišljam o tim rečima, iako nisam verao da će se tako nešto desiti u mojoj zemlji. Uhapsili smo osobu koja je to uradila, kao i osobu koja je sve organizovala, ali nismo uhapsili organizatora. Očekujem da se taj slučaj finalizira za oko 10 dana. Nakon toga sam nešto naučio, počeo sam da budem oprezan i uplašen. Moramo da završimo taj slučaj i da budemo 'brutalni' u svakom takvom slučaju", kazao je Vučić okupljenima na panelu u Davosu.

strana 1 od 184 idi na stranu