Poruka Palaua: Dođite kod nas da plivate sa ajkulama VIDEO

Posle nekoliko dana diplomatske igre, Republika Palau zvanično suspendovala odluku o priznanju Kosova, a u Ministarstvu spoljnih poslova kažu - nije poslednja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.01.2019.

19:31

Poruka Palaua: Dođite kod nas da plivate sa ajkulama VIDEO
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžiæ

A iako je predsedavajuća Ekvatorijalna Gvineja uvrstila Kosovo na dnevni red naredne sednice Saveta bezbednosti UN, zbog protivljenja Zapada, još je neizvesno hoće li Kosovo biti tema 7. februara u Njujorku.

"Dođite u naš deo sveta, da plivate sa ajkulama, one su u našem vodama vegeterijanci, ne napadaju ljude, kao u Kaliforniji", poručio je predsednik Republike Palau Tomi Esang Remengeso.

Palau je 13. država koja je povukla priznanje Kosova.

Tačno deceniju od priznavanja Kosova, Palau se, stoji u diplomatskoj noti, odlučio na preispitivanje, podržavanje dijaloga Beograda i Prištine, a ne definisanja statusa i suspendovanje svih prethodnih odluka i izjava u vezi sa Kosovom.

"Imali smo jako malo informacija o pravoj situaciji u ovom delu sveta, tako da je Kosovo priznato, a da moji prethodnici verujem nisu najbolje razumeli da je vama potreban miran dijalog i mirno razumevanje. U svakom slučaju mi ne bismo voleli da takvu situaciju imamo u našem dvorištu, zato prvo dijalog pre nego što svet donese odluke za sve nas. Ubuduće ćemo delovati u skladu sa našom trenutnom pozicijom" objasnio je Remengeso.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ubeđen je da Palau nije poslednji u nizu.

Diplomate kažu da se polako kruni većina koju je Kosovo imalo neposredno posle velikog talasa priznanja, ali srpska diplomatija ne sme da se uspava.

Predsednik Palaua, prvi čovek te male pacifičke ostrvske države koji je došao u Srbiju, dobio je veliko hvala za ovu odluku i na Andrićevom vencu.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: