Kamala Haris ulazi u predsedničku trku u SAD

Demokratska senatorka Kongresa SAD Kamala Haris najavila je da ulazi u trku za predsednika.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.01.2019.

14:36

Kamala Haris ulazi u predsedničku trku u SAD
Foto: Gettyimages/Chip Somodevilla

Harisova (54) je rekla za televiziju ABC da će se pridružiti povećoj listi kandidata za predsedničku nominaciju Demokratske partije.

"Kandidujem se za predsednika SAD. Veoma sam uzbuđena zbog toga", rekla je Harisova.

U slučaju da pobedi, Harisova bi bila drugi afroamerički predsednik i prva žena na čelu Bele kuće. Harisova je ćerka imigranata i odrasla je u Kaliforniji.

Ona se predstavlja kao borac za pravdu, pristojnost i ravnopravnost.

Bivša kalifornijska pravobraniteljka, koja je u prvom mandatu u Senatu, postala je poznata po strogom ispitivanju kandidata predsednika Donalda Trampa za funkcije u vladi, navodi Asošiejted pres.

Harisova je najavila kampanju dok SAD obeležavaju 90 godina od rođenja ubijenog borca za građanska prava Martina Lutera Kinga mlađeg.

Demokeatske senatorke Elizabet Voren i Kirsten Džilibrend su preduzele prve korake za kandidaturu, a očekuje se i da senatori Kori Buker, Šerod Braun i Ejmi Klobačar takođe uđu u trku za demokratsku nominaciju.

Senator Berni Sanders, koji je izgubio u trci za nominaciju 2016, takođe razmatra kampanju. Još nekoliko demokrata je objavilo nameru da se kandiduju, među njima poslanik iz Merilenda Džon Dileni i bivši član Obamine administracije Džulijan Kastro.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: