"Ko pokuša da nas povredi, mi ćemo njih"

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu izjavio je da je njegova zemlja bombardovala iranske mete u Siriji kao odgovor na raketu ispaljenu na izraelsku teritoriju.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 21.01.2019.

14:02

EPA/Jim Hollander

Netanijahu je na otvaranju novog izraelsko međunarodnog aerodroma upozorio da Izrael neće "dozvoliti da takvi akti agresije ostanu bez odgovora".

"Ko god pokuša da nas povredi, mi ćemo njih povrediti. Ko god preti da nas uništi, snosiće punu odgovornost. Mi delujemo protiv Irana i protiv sirijskih snga koje podstiču iransku agresiju", rekao je izraelski lider.

To je Netanijahuovo prvo priznanje jednog od izraelskog najozbiljnijeg udara u Siriji u poslednjih godinu dana, navodi AP.

Izraelska vojska je rekla da su pogođena skladišta oružja, obaveštajna lokacija i vojni kamp za obuku.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Velikoj Britaniji je saopštila da je u udaru ubijeno 11 boraca, među njima dva Sirijca.

Međutim, ruski odbrambeni kontrolni centar je naveo da su poginula četvorica sirijskih vojnika i da ih je šestoro ranjeno, te da je sirijska protivvazdušna odbrana uništila preko 30 krstarećih i navođenih raketa za vreme tih udara.

Nakon udara je izraelski vojni portparol, brigadni general Ronen Manelis, rekao da su iranske snage izvele raketni napad na Izrael u nedelju i da je raketa tipa zemlja - zemlja bila iranska, preneli su izraelski mediji.

On je rekao i da je raketna vatra bila usmerena na severnu Golansku visoravan i civilna područja s namerom da se povrede civili, te da je raketiranje izvela iranska komanda, a ne lokalne milicije.

"To je bilo planirano unapred kao pokušaj da nas zastraši od nastavka delovanja protiv njih", rekao je Manelis o Irancima, dodavši da se radi o pokazatelju opasnosti za Siriju što dozvoljava da Iranci deluju s njene teritorije.

Izrael je upozorio Siriju pre osvetničkog udara da ne ispaljuje protivavionske rakete. Raketu ispaljenu na Golan presreo je izraelski odbrambeni sistem "Gvozdena kupola".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: