Netanjahuova partija odgovorna za kampanju protiv novinara

Partija Benjamina Netanjahua preuzela je odgovornost za bilbord na kome su fotografije četiri izraelska novinara uz potpis "Oni neće odlučiti. Vi ćete odlučiti"

Izvor: Beta

Nedelja, 20.01.2019.

17:39

Netanjahuova partija odgovorna za kampanju protiv novinara
Foto:EPA /Jim Hollander

To je aluzija na predstojeće prevremene izbore zakazane za 9. april.

Bilbord se najpre pojavio u subotu, na putu nedaleko od Tel Aviva, što je podstaklo kritike lidera opozicije koji su to označili anonimnom kampanjom protiv novinara izveštača o krivičnim istragama protiv Netanjahua.

U nedelju se pojavila ista slika novinara duž autoputeva u centralnom delu Izraela, a u potpis su dodate rečenice "Vi ćete odlučiti" i "Davka Netnjahu. Likud", što u prevodu s hebrejskog znači uprkos (nečemu), posebno, ili neočekivano, što daje nekoliko konotacija u tom kontekstu.

Moglo bi se razumeti da se apeluje na glasače da podrže Netanjahua uprkos, ili zbog medijskih kritika, i/ili tri istrage za korupciju protiv njega.

Moglo bi se takođe protumačiti kao poziv glasačima da podrže Netanjahua baš zbog toga što opozicija poziva da se glasa za "bilo koga, samo ne za Netanjahua", navode izraelski mediji.

Poruka očito aludira na očekivanu objavu odluke vrhovnog tužioca Avihaja Mandelblita da li će ili ne podići optužnicu protiv Netanjahua. Čini se takođe da tvrdi kako novinari sa fotografija pokušavaju nelegitimno da utiču na rezultate izbora.

Jedna od tri istrage tiče se skupih poklona koje je Netanjahu primao od biznismena milijardera, a druga dva slučaja odnose se na korist koju je on navodno pružao kako bi se zauzvrat povoljno izveštavalo o njemu u medijima.

Netanjahu već dugo tvrdi da mediji i levičari vode "lov na veštice" protiv njega, a u subotu je objavio video snimak sa porukom da vrše pritisak na Mandelblita kako bi ga optužio "po svaku cenu".

On je potom napao vrhovnog tužioca na Fejsbuk nalogu za ono što je nazvao "zamkom" posle emitovanja TV profila tužioca, ocenivši da su njegove izjave "bez presedana" i optuživši ga da pokreće istrage bez čvrstih dokaza.

Sve se to dešava u vreme kada se izveštava da Mandelblit namerava da optuži Netanjahua za mito i da će to objaviti već u februaru. Netanjahu u međuvremenu nastoji da takvu odluku prikaže kao nelegitimnu.

Ove nedelje je takođe objavljena poruka na Fejsbuku: "Oni neće odlučiti", te postovi, uključujući i video snimke četvorice novinara, uz potpis "kada bi oni odlučivali Jeruslim bi bio podeljen i Ambasada SAD bi bila smeštena u sedištu Palestinske uprave u Ramali".

Prvobitno na Fejsbuku nije bilo informacija ko stoji iza toga ali su danas fotografije i postovi apdejtovani kako bi se videlo da je to kampanja Likuda.

Sva dosadašnja ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da će ta partija osvojiti najviše poslaničkih mandata na izborima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: