Snažna eksplozija odjeknula u Damasku

Snažna eksplozija odjeknula je u južnom delu Damaska, navodi sirijska nevladina Opservatorija za ljudska prava.

Izvor: B92

Nedelja, 20.01.2019.

09:56

Snažna eksplozija odjeknula u Damasku
Foto: Gettyimages

Ima mrtvih i ranjenih ali za sada nema detaljnijih podataka.

Državni mediji javili su da je se radi o bombaškom napadu na vojni kontrolni punkt na glavnom putu u vreme najveće jutarnje gužve.

Državna televizija nije imala detalje o eksploziji koja se, prema ovoj televiziji, dogodila u južnom kvartu Kazaz, blizu autoputa koji vodi u centralni Damask, ali je navela kako se izgleda radi o "terorističkom činu".

Državna agencija SANA javila je da je meta eksplozije bio vojni kontrolni punkt u toj oblasti i navela da su obližnji putevi zatvoreni.

Agencija je dodala da su bezbednosne snage sprečile drugi napad u istoj oblasti. Prema direktoru nevladine Opservatorije Rami Abdelu Rahmanu radi se o snažnoj eksploziji koja se dogodila u južnom delu grada blizu kancelarije vojne obaveštajne službe.

On je rekao da još nije jasno da li je izazvana eksplozivnom napravom ili samoubilačkim napadom.

"Ima mrtvih i ranjenih ali nismo mogli da proverimo broj", rekao je Rahman za Frans pres.

On je rekao da su posle eksplozije usledili pucnji. Ovo je prvi napad u glavnom gradu Sirije u više od godinu dana, rekao je Rahman, prenosi Frans pres.

Napadi su retki u Damasku od kada su prošle godine sirijske vladine snage zauzele poslednje kvartove i predgrađa pod kontrolom pobunjenika u glavnom gradu.

Sirijski predsednik Bašar al Asad ređa pobede nad pobunjenicima i ekstremistima i sada drži pod kontrolom dve trećine zemlje zahvaljujući vojnoj podršci svojih saveznika Rusije, Irana i libanskog Hezbolaha.

Sirijske vlasti objavile su u maju 2018. da potpuno kontrolišu Damask i okruženje prvi put od 2012, pošto su proterali ekstremiste Islamske države iz njihovog poslednjeg uporišta u glavnom gradu Sirije posle velike jednomesečne ofanzive. ; Rat u Siriji traje od 2011. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: