"Sramno afirmativno pisanje 'Politikinog zabavnika'"

NUNS i NDNV najoštrije su osudili afirmativno pisanje lista "Politikin zabavnik" o nacisti Dimitriju Ljotiću.

Izvor: Beta

Nedelja, 20.01.2019.

12:31

Foto: Gettyimages

Kako se navodi, to predstavlja "najbedniju od svih mogućih medijskih manipulacija – manipulaciju najmlađim čitaocima".

U svom poslednjem broju, od 18. januara 2019, "Politikin zabavnik" pod naslovom "Ko su bili ljotićevci" piše da se Dimitrije Ljotić "brinuo o redu u Srbiji", da je imao "jedinice visokog morala", da je "osuđivao pogrome Jevreja", da je dobar deo srpskih masona "spasao iz logora".

"Istorijski revizionizam odavno je postao deo naše svakodnevice, a fašističke, nacističke i druge kvislinške i kolaboracionističke snage se na sve načine trude da falsifikuju istoriju. Umesto da najmlađi čitaoci nekada uglednog i dragog 'Politikinog zabavnika' koji obeležava 80 godina postojanja, sa njegovih stranica uče o civilizacijskim vrednostima, njima se poturaju jezivi panegirici o Ljotiću i njegovim zloglasnim sledbenicima koji su, između ostalog, 21. oktobra 1941. godine u Kragujevcu hapsili građane i decu, koje će posle streljati nemački okupatori", naveli su NUNS i NDNV.

Ocenili su da je takav tekst logičan nastavak akcije "puštanja pasa" na naslovnoj strani "Ilustrovane politike" i dodali da je "zanimljivo" da je Zefirino Grasi, generalni direktor AD Politika, koja izdaje "Ilustrovanu politiku", ujedno i glavni i odgovorni urednik "Politikinog zabavnika".

"Politika AD, čija izdanja sad već u kontinuitetu šire mržnju i netrpeljivost, profesionalnim novinarima i javnim ličnostima crtaju metu na čelu a sada prekrajaju istoriju, u vlasništvu je države Srbije", naveli su NUNS i NDNV.

Oni su podsetili da je "Ilustrovana politika" nedavno publikovala klasičan poziv na linč nezavisnih novinara i medija, a pre svih onih koji imaju kritičan odnos prema vlasti u Srbiji, a zatim je objavila u serijal "sramnih pamfleta" u kojima se aboliraju optuženi u procesu za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije a ugrožava bezbednost osnivača Komisije za istraživanje ubistava novinara Verana Matića i Ljiljane Smajlović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: