"Dogovor Putina i Vučića spasao srpsko vazduhoplovstvo"

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da je dogovor Aleksandra Vučića i Vladimira Putina spasao srpsko vazduhoplovstvo od neslavnog nestanka.

Izvor: B92

Nedelja, 20.01.2019.

10:15

Foto: Tanjug/Sava Radovanoviæ

Kako je rekao, Srbija je sada zemlja koja može da čuva svoje nebo i čija je vojska sve jača.

U intervjuu za današnji "Kurir" Vulin je, govoreći o Putinovoj poseti Beogradu, kazao da se "predsednik Vučić susretao s Putinom već 14 puta, a ovo je, bez sumnje, najznačajnija poseta do sada".

"Srbija je pokazala da je zemlja koja vodi samostalnu i hrabru politiku i da ne zaboravlja svoje prijatelje.

Potpisani su brojni sporazumi, ali ono što je bitnije jeste da Srbija i Rusija nastavljaju s politikom uzajamnog poštovanja i da je Rusija čvrsto uz nas kada je u pitanju rešavanje kosmetskog pitanja", rekao je Vulin.

On je naveo da je Putin na njega ostavio utisak "odmerenog i ozbiljnog državnika, ali i čoveka kome su se videle suze kada je ugledao više od sto hiljada Srba koji su došli da ga pozdrave".

"Njegov naklon Srbiji na kraju posete mnogo je rekao", ocenio je Vulin. Upitan o skorom dolasku novog naoružanja za Vojsku Srbije iz Rusije, Vulin je kazao da se "vojno-tehnički sporazum koji su postigli predsednici Vučić i Putin odvija po planu i bez kašnjenja" i da su "'migovi' stigli, lete, dočekali su i ispratili predsednika Putina".

"U 2019. očekujemo četiri 'Mi-35' i tri 'Mi-17', stići će i modernizovani tenkovi T-72 i BRDM. Naši piloti na avionima 'mig-29' na naprednoj su obuci, piloti helikoptera se takođe pripremaju. Dogovor vrhovnih komandanata Vučića i Putina spasao je naše vazduhoplovstvo od tihog i neslavnog nestanka. Sada smo zemlja koja može da čuva svoje nebo i čija je vojska sve jača", ocenio je Vulin.

Na pitanje o tome da li je na Balkanu počela neka trka u naoružavanju, Vulin je rekao da je "Srbija vojno neutralna zemlja kojoj niko neće priteći u pomoć ako dođe do najgoreg".

"Zato mi moramo da budemo spremni na sve. Nije pitanje zašto se Srbija naoružava, već zašto to rade drugi? Zbog koga Hrvatska nabavlja avijaciju? Ko je pretnja zbog koje Slovenija naručuje oklopna vozila, Crna Gora helikoptere?", uzvratio je kontrapitanjima Vulin.

On je naveo da su "mnoge zemlje u regionu navikle da je Srbija slaba i poslušna, da rasprodaje svoje tržište, dopušta pljačkašku privatizaciju, uništava svoju vojsku dok se oko nje naoružavaju i jačaju".

"Od 2012. kada je Vučić postao ministar odbrane, započeo je proces obnove naše vojske. Mi se ne trkamo ni sa kim, na nama je da brinemo o sebi i svojoj budućnosti", rekao je Vulin. Upitan da li postoji opasnost od stvaranja "velike Albanije" i da li očekuje neku konkretnu reakciju od EU, Vulin je kazao da ne "očekuje mnogo od EU".

"Na stvaranje 'velike Albanije' upozoravam godinama i sada se vidi da sam u pravu. 'Velika Albanija' je najveća pretnja miru na Balkanu, veća čak i od islamskog terorizma, pod uslovom da su ove dve pojave razdvojene, a često nisu... Nama zabranjuju da rešavamo svoje nacionalno pitanje uz obrazloženje da to može da utiče na odnose na Balkanu, ali zato ćute kada Albanci ukidaju granicu prema Kosovu i najavljuju ukidanje granica prema Crnoj Gori, Makedoniji i Grčkoj", rekao je Vulin.

Na pitanje da li očekuje da će se na optuženičkoj klupi Suda za zločine OVK naći krupne "zverke" poput Ramuša Haradinaja, Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, Vulin je kazao da mu "ostaje da veruje u dobru nameru i da čeka konkretne rezultate i prve presude".

Upitan da li vlast u Srbiji treba da se plaši protesta opozicije, Vulin je odgovorio kontrapitanjem "Kakvi sada protesta opozicije?"

"Zar nisu to građanski protesti? Šalim se, naravno, svi znamo da se protesti finansiraju iz partija DOS, što je priznao (Vuk) Jeremić i da ih vode aktivisti partija okupljenih u DOS... Da li može neko da zamisli Vučića da organizuje proteste, traži izbore, a neće da stane na njihovo čelo, da se sakrije iza nekog kao što se kriju (Dragan) Đilas, Jeremić, (Boško) Obradović? Ne znam zašto stavljate reč strah u pitanje, zašto bi bilo ko u političkom životu trebalo da se plaši bilo koga? Svaki protest je legitiman doklče god je miran. Pa i kada nikome nije jasno šta se hoće i kako se hoće", rekao je Vulin.

Na pitanje da li, u slučaju vanrednih izbora ide ponovo u koaliciju sa SNS, Vulin je odgovorio da je "Pokret socijalista saborac SNS".

"Kao što sam i ja saborac Aleksandra Vučića. Mi iz PS nikada nismo menjali strane, uvek smo bili protiv DOS, i sada smo i uvek ćemo biti", poručio je Vulin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: