Radi Odeljenje za hitne postupke Zaštitnika građan VIDEO

Beograd -- Počelo s radom Odeljenje za hitna postupanja Zaštitnika građana, koje će se baviti problemima građana koji ne mogu da čekaju jer bi im odlaganje nanelo štetu.

Izvor: Tanjug, prva
Podeli

Zaštitnik građana Zorana Pašalić kaže da to odeljenje rešava hitne slučajeve i kao primer naveo je dečaka od 15 godina koji je došao u Beograd, obraćao se nadležnim službama za prenoćište, ali oni nisu reagovali, te je na vrata Zaštitnika građana zakucao u 11.00 sati uveče.

"Alarmirali smo Centre za socijalni rad, obezbeđeno mu je prenoćište, a kasnije i trajno rešen njegov smeštaj", rekao je Pašalić za Jutarnji program TV Prva.

Kao hitan slučaj rešen je i problem žene koja zbog administratiuvnih procedura nije mogla da dobije zdravstvenu knjižicu.

Zaštitnik građana je podsetio da je do sada bilo 122.000 obraćanja građana toj instituciji, da je bilo 44.000 pritužbi, a da je on lično primio više od 1.000 građna, kao i da je prosleđeno 5.000 preporuke državnim organima.

Pašalić pojašnjava da reaguje na pritužbe gradjana, ali da reaguju i kada dobiju inforamciju iz medija, ali da se prvo te informacije provere. "Imali smo informaciju tokom najhladnijih dana da je strana državljanka vraćena sa dvoje dece iz Madjarske i da su u kolima. Proverili smo i ispostavilo se da je ona smeštena u hotelu. Ako je nekom uskraćeno neko pravo reagovaćemo odmah", pojasnio je on.

Građani, kako kaže, kada imaju problem često ne znaju kome treba da se obrate, te se mešaju ingerencije zaštitnika i poverenika. "Uvek savetujemo ako ne znate kome treba da se obratite, obratite se nama i mi ćemo vas uputiti u instituciju koja se time bavi", istakao je Pašalić.

Upitan da prokomentariše najavu uvodjenja doživotne robije za najteža krivična dela, on je rekao da je njegov lični stav da je važno da postoji izvesnost kažnjavanja i da onaj ko čini zločin zna da će biti kažnjen i da se neće izvući.

strana 1 od 157 idi na stranu