"Bliski odnosi sa RUS mogu biti smetnja za poglavlje 31"

"Bliski odnosi Srbije sa Rusijom za sada mogu biti smetnja samo usaglašavanju naše spoljne i odbrambene politike sa politikom EU, koju definiše poglavlje 31."

Izvor: B92

Petak, 18.01.2019.

16:48

Foto: Thinkstock

To ocenjuje generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić.

Grubješićeva smatra da će u onom trenutku kada dođe do rešenja između Beograda i Prištine i ta prepreka biti otklonjena.

Komentarišući jučerašnju zvaničnu posetu predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina Beogradu, Grubješićeva za Tanjug navodi da je očigledno da je ruski predsednik najpopularniji svetski državnik koji je došao u Srbiju, te da to ne bi trebalo da izaziva zabrinutost kod bilo koga.

Uz to, poznato je, navodi ona, da već vekovima Srbija i Rusija imaju bliske kulturne, istorijske i druge veze.

"Takođe, poznato je i to da je Srbija kandidat za članstvo u EU i da je u procesu pregovaranja i usvajanja pravnih normi iz EU i da se nadamo da ćemo u dogledno vreme postati članica", navodi Grubješićeva.

Dobri odnosi Srbije i Ruske Federacije su politička konstanta, kaže Grubješićeva i dodaje da kada je u pitanju spor Beograda i Prištine, juče smo mogli čuti poruke koje su se odnosile na postizanje kompromisnog rešenja, za koje se Srbija zalaže.

"Rusija je stalna članica Saveta bezbednosti sa pravom veta i svakako bilo koje rešenje neće moći da se donese bez saglasnosti Rusije, ali koja će uloga Rusije biti u dijalogu i da li će je uopšte biti ili će samo biti u sprovođenju sporazuma to ostaje da se vidi", navodi Grubješićeva.

Ističe da nikada ne treba zanemariti činjenicu o ulozi Rusije u Savetu bezbednosti i dodaje da nije izvesno da će Rusija uspeti da taj problem prebaci na Savet bezbednosti.

"U svakom slučaju, Brisel jeste taj koji treba da organizuje nastavak dijaloga, a preduslov za to je ukidanje taksi koje su prištinske vlasti uvele. Očekujem da u narednom periodu prvo dođe do nastavka dijaloga, a da se zatim ide ka traženju tog uzajamno prihvatljivog rešenja", kaže Grubješićeva.

Kada su u pitanju ekonomske poruke koje smo mogli čuti juče od predsednika Putina, Grubješićeva kaže da se one vide u praksi i u činjenici da je potpisano preko 20 memoranduma o saradnji i ugovora, ali i u obostranoj želji da se ekonomski odnosi unaprede u budućnosti.

Dodaje da Rusija nije najvažniji trgovinski partner Srbije, što je EU sa dve trećine spoljnotrgovinske razmene, ali da je trgovinska razmena sa Rusijom povećana u poslednjih nekoliko godina.

"Na nama je da iskoristimo kapacitete ogromnog ruskog tržišta, da mi poboljšamo našu ponudu kako bismo smanjili trgovinski deficit koji postoji", smatra Grubješićeva.

Prema njenim rečima, Srbija jeste energetski zavisna od ruskog gasa i nafte i važno je da dobije krak Turskog toka kako bi se obezbedila energetska sigurnost.

U tom smislu, nada se da će, kako su predsednik Putin i direktor Gaspromnjefta najavili, izgradnja tog kraka biti završena ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: