UKR: Počela procedura, prenosi se crkvena imovina

Ukrajinski parlament usvojio predlog zakona o proceduri prenosa crkvene imovine, nakon što je nova Ukrajinska pravoslavna crkva stekla nezavisnost.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.01.2019.

14:15

UKR: Počela procedura, prenosi se crkvena imovina
Ilustracija: Thinkstock

Ukrajinski poslanici glasali su za predlog zakona koji nalaže proceduru za prenos crkvene imovine ukoliko neka parohija odluči da se pridruži novoj crkvi, prenosi AP, uz napomenu da predlog zakona tek treba da potpiše predsednik.

Usvojeni predlog zakona mogao bi da se odnosi na oko 12.000 crkava u Ukrajini i na veliku crkvenu imovinu.

Konačnim nacrtom je omogućeno da oni koji se protive pridruživanju novoj Ukrajinskom pravoslavnoj crkvi iznajme crkvenu imovinu za sopstvene obrede, objašnjava američka agencija.

Vaseljenski patrijarh Vartolomej je početkom ovog meseca ukrajinskom mitropolitu Epifaniju u Istanbulu predao Tomos, dekret o autokefalnosti kojim se novoj Pravoslavnoj crkvi Ukrajine dodeljuje nezavisnost u odnosu na Rusku pravoslavnu crkvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: