"Gardijan": Putin odaje vrhovnu počast Vučiću

London -- "Gardijan" u tekstu posvećenom poseti Putina Srbiji ocenjuje da se šef Kremlja nada da će u Beogradu ojačati nastojanja Moskve da zadrži uticaj na Balkanu".

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Getty Images
Ilustracija: Getty Images

U tekstu britanskog lista se navodi da Putin ovom posetom odaje "vrhunsku državničku počast" srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću. Navodi se da je "Putin popularan u Srbiji, gde se rusko protivljenje NATO bombardovanju zemlje 1999. i nezavisnosti Kosova koja je usledila i dalje pobuđuje dobra sećanja".

Dnevnik navodi da je "Putin izneo tvrdnju da EU prisiljava Srbiju na 'veštački izbor' između Moskve i Zapada", ali takođe i podseća da je Vučić u intervjuu koji je dao "Gardijanu" prošle godine "insistirao da je prioritet Srbije dalja integracija u EU, ali da želi da zadrži tople odnose sa Putinom".

Navodi se da će "veći deo agende susreta Vučića i Putina biti vezan za razrešenje između Srbije i Kosova uz posredovanje EU, koje bi moglo da uključi razmenu teritorija, a koje je Vučić bio voljan da potpiše sa kosovskim kolegom Hašimom Tačijem".

"Gardijan" ocenjuje da je "ruska podrška ključna, imajući u vidu njeno pravo veta u Savetu bezbednosti UN, a Putin bi mogao da ne podrži sporazum koji Srbiju još više učvršćuje na putu intergracije ka EU".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 390 idi na stranu