"Gardijan": Putin odaje vrhovnu počast Vučiću

"Gardijan" u tekstu posvećenom poseti Putina Srbiji ocenjuje da se šef Kremlja nada da će u Beogradu ojačati nastojanja Moskve da zadrži uticaj na Balkanu".

Izvor: B92

Četvrtak, 17.01.2019.

12:14

Ilustracija: Getty Images

U tekstu britanskog lista se navodi da Putin ovom posetom odaje "vrhunsku državničku počast" srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću. Navodi se da je "Putin popularan u Srbiji, gde se rusko protivljenje NATO bombardovanju zemlje 1999. i nezavisnosti Kosova koja je usledila i dalje pobuđuje dobra sećanja".

Dnevnik navodi da je "Putin izneo tvrdnju da EU prisiljava Srbiju na 'veštački izbor' između Moskve i Zapada", ali takođe i podseća da je Vučić u intervjuu koji je dao "Gardijanu" prošle godine "insistirao da je prioritet Srbije dalja integracija u EU, ali da želi da zadrži tople odnose sa Putinom".

Navodi se da će "veći deo agende susreta Vučića i Putina biti vezan za razrešenje između Srbije i Kosova uz posredovanje EU, koje bi moglo da uključi razmenu teritorija, a koje je Vučić bio voljan da potpiše sa kosovskim kolegom Hašimom Tačijem".

"Gardijan" ocenjuje da je "ruska podrška ključna, imajući u vidu njeno pravo veta u Savetu bezbednosti UN, a Putin bi mogao da ne podrži sporazum koji Srbiju još više učvršćuje na putu intergracije ka EU".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: