Francuski list: Topli doček za Putina, kao "superstar"

Predsednik Rusije Vladimir Putin biće dočekan kao "superstar" u Srbiji, ruskom savezniku na Balkanu, piše danas francuski Ekspres.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.01.2019.

11:15

Francuski list: Topli doček za Putina, kao
Getty Images

Pored istorijske veze sa "velikim pravoslavnim slovenskim bratom", entuzijazam Srbije ima veze i sa podrškom Moskve kada je u pitanju Kosovo, čiju nezavisnost Srbi ne prihvataju, navodi list.

Topli beogradski doček neće sakriti nedavne "neuspehe" Rusije na Balkanu, dodaje Ekspres i podseća da Moskva nije mogla da spreči članstvo Crne Gore u NATO 2017, kao i da je na tom putu danas Makedonija.

Ukoliko se to dogodi, sve zemlje sa kojima se Srbija graniči biće članice NATO, osim BiH. Veto za članstvo te zemlje u NATO ulaže Republika Srpska, piše Ekspres i dodaje da će se Putin danas u Beogradu sastati i sa Miloradom Dodikom, srpskim članom i predsedavajućim Predsedništva BiH.

Maksim Samorukov, stručnjak moskovskog Karnegijevog centra za rusku spoljnu politiku i odnose sa Balkanom, smatra da je poseta važnija za Srbiju nego za Rusiju.

"Balkan kao takav je malo važan" u očima Moskve i "nije prioritet ruske spoljne politike", rekao je Samorukov.

Vladimir Putin dolazi zbog "političkog prestiža" i da bi pokazao da "postoji ruski uticaj u svim delovima sveta", dodaje ruski analitičar.

Prema njegovom mišljenju, Rusija se neće boriti da zadrži glavnu ulogu na Balkanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: