HR: Srbin osumnjičen za ubistvo civila i veterana

Zadarska policija osumnjičila Srbina Z.T. (59) poreklom iz Loznice koji živi u Sidneju i ima državljanstvo Australije.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.01.2019.

14:15

HR: Srbin osumnjičen za ubistvo civila i veterana
Foto: EPA-EFE/Sascha Steinbach

On je osumnjičen za ubistvo 30 civila i 13 veterana u Škabrnji u decembru 1991. godine.

Prema pisanju medija, Z.T. je dobrovoljac iz Loznice koji je zapovedao specijalnim vodom benkovačkih specijalaca, prenosi Hina.

Kriminalistička policija utvrdila je da je tada 32-godišnji Z.T. kao zapovednik 2. specijalnog voda TO Benkovac direktno odgovoran za mučenja, zlostavljanja i ubijanje 43 Škabrnjana, 30 civila i 13 veterana u čijim ubistvima je, kako se navodi, i sam učestvovao. Z.T. je osumnjičen da je, postupajući protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba za vreme rata i protivno odredbama Ženevske konvencija o postupanju s ratnim zarobljenicima, počinio krivična dela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i protiv ratnih zarobljenika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: