Rumunija: Stojimo uz Srbiju i promovisaćemo proširenje EU

Rumunija će tokom predsedavanja Evropskom savetu podržavati Srbiju na njenom evropskom putu, a proširenje će biti pri samom vrhu evropske agende.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 17.01.2019.

00:24

Rumunija: Stojimo uz Srbiju i promovisaćemo proširenje EU
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

To je poručila ambasadorka Rumunije u Srbiji Oana Kristina Popa.

Popa je na prijemu koji je priredila povodom početka rumunskog predsedavanja Evropskoj uniji rekla da je evropska perspektiva Zapadnog Balkana u 2018. godini ponovo potvrđena, i dodala da će Rumunija pomoći državama kandidatima da napreduju u evropskim integracijama.

"Srbija je jedna od vodećih kandidata za EU i igra ključnu ulogu u stabilnosti Zapadnog Balkana", rekla je Popa i istakla da postoje velika očekivanja od Srbije da bude primer u procesu približavanja EU.

Ona je rekla da Srbija može da računa na pomoć Rumunije u procesu pridruživanja i u reformskom procesu.

Popa je rekla da Srbija, koja je uvek bila deo Evrope, treba da bude i deo projekta proširenja EU i da ostane na kursu potrebnih reforma koje je već preduzela.

"Stojimo uz Srbiju i promovisaćemo proširenje EU kao jedan od uspeha Evropske unije", istakla je Popa, koja je primetila da su Austrija i Bugarska tokom svog predsedavanja EU prošle godine uradile važan posao da postave Zapadni Balkan ponovo na vrh evropske agende.

Ambasadorka Rumunije je istakla i da Evropsku uniju tokom prvih šest meseci ove godine, odnosno tokom rumunskog predsedavanja, očekuju brojni izazovi, od izlaska Britanije iz EU, izbora za Evropski parlament, izrade budžetskog okvira za period od 2021. do 2027. godine.

“Pred nama je vrlo izazazovnih šest meseci, ali je istorija pokazala da uz izazove dolazi i šansa, a šansa Evrope je da ostane ujedinjena i da izgradi stabilnu perspektivu za budućnost”, rekla je Popa.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da EU očekuje i računa na to da će tokom rumunskog predsedavanja Zapadni Balkan i strategija proširenja biti visoko na agendi lidera u Briselu.

"Nadamo se da će tokom rumunskog predsedavanja biti otvorena nova poglavlja i da će se nastaviti reforme u Srbiji. Uvereni smo da je Srbija na pravom putu", rekao je Fabrici.

On je dodao da je EU najveći trgovinski partner Srbije, donator i investitor, te da EU veruje u budućost Srbije u toj zajednici.

Fabrici je rekao da je prošla godina, zahvaljujući zemljama koje su predsedavale Evropskom savetu - Bugarskoj i Austriji, bila veoma važna za Zapadni Balkan i njegovu perspektivu u Evropskoj uniji.

"To će se nastaviti i u 2019. godini", rekao je Fabrici i podsetio da su ambasadori EU juče s predsednikom Srbije i resornom ministarkom govorili o evropskoj agendi Srbije, na kojoj se nalaze ekonomske reforme, kao i reforme u oblasti vladavine prava.

Fabrici je rekao da predsedavanje EU nije lak posao, da nosi veliku odgovornost, a da će se u narednih šest meseci u Evropi dešavati važne stvari, podsetivši da će biti održani evropski izbori na kojima će prvi put glasati i milenijalci, nova generacija rođena početkom veka, što će biti pravi test za Evropu.

"Svi smo sigurni da će Rumunija uraditi sve što može da postigne konkretne rezultate tokom svog predsedavanja", rekao je Fabrici.

Prijemu je prisustvovala i ministarka evropskih integracija Jadranka Joksimović, koja je rekla da Srbija neće odustati od evropskih integracija bez obzira na zamor od proširenja u EU, te da Srbija očekuje da tokom rumunskog predsedavanja budu otvorena neka od poglavlja koja su spremna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: