Ključna Putinova poruka

"Stav Rusije po pitanju Kosova je jasan - Moskva se zalaže za uzajamno prihvatljivo rešenje Beograda i Prištine, ali bazirano na rezoluciji 12 44 SB UN."

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Pročitajte još:

Putin na srpskom, Vučić na ruskom, 120.000 FOTO/VIDEO

Putin: Puno ste uradili, prilika da vam uručim nagradu

Komersant: Cilj posete Putina je test za Beograd

BBC: Putin upozorava Zapad, Srbija mu sprema dobrodošlicu

Putin zagrlio Dačića, ostalima pružio ruku FOTO

Milićeva komentarisala posetu Putina

Šta svetski i regionalni mediji pišu o Putinu u BG VIDEO

To je u Beogradu rekao predsednik Rusije Vladimir Putin.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem rekao da je Rusija isto kao i Srbija zainteresovana da situacija na Balkanu bude stabilna i bezbedna.

"Kosovske vlasti preduzele su neke provokativne akcije koje su dodatno pogoršale situaciju ", rekao je Putin navodeći kao primer odluku Prištine o formiranju Vojske Kosova, što, kako kaže, predstavlja kršenje rezolucije 12 44.

"Ta rezolucija ne dopušta postojanje bilo kakvih oružanih formacija na Kosovu izuzev kontingetna Ujedinjenih nacija. Delimo zabrinutost Srbije, jer znamo da takvi potezi vode ka nestabilnosti na Balkanu. Naša podrška će se nastaviti", rekao je on.

Na pitanje o tome da se često govori o posredovanju Rusije u dijalogu i da li do toga može da dođe, Putin je rekao da je Rusija uvek aktivno učestvovala, ali da je, napomenuo je, EU ta koja je posrednik.

"EU je posrednik, ali malo toga postiže", rekao je on, navodeći da se ne sprovodi ono što je dogovoreno i u tom kontekstu posebno je istakao činjenicu da još nije formirana ZSO.

Takođe je podsetio da je rezolucijom 12 44 predviđeno da određeni broj srpskih policajaca i graničara može da bude na teritoriji Kosova.

"Gde su oni?" upitao je Putin i istakao da svakako mora mnogo više da se poštuje međunarodno pravo.

On je rekao da je Rusija spremna da sarađuje sa svima, ali da je važno i da se poštuje međunarodno pravo i da rešenje bude pravedno.

Prema nejgovim rečima, neka ranije donošena rešenja kao da su imala za cilj da podele srpski narod.

"Treba da ubedimo naše partnere da ako želimo mir na Balkanu moramo da nađemo kompromis i da ga održimo", zaključio je Putin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 184 idi na stranu