Putin na srpskom, Vučić na ruskom, 120.000 FOTO/VIDEO

Predsednik Rusije Vladimir Putin završio je posetu Srbiji obilaskom Hrama Svetog Save, a oko 20 sati poleteo je njegov avion sa beogradskog aerodroma.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.01.2019.

21:09

Putin na srpskom, Vučić na ruskom, 120.000  FOTO/VIDEO
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

Vladimir Putin bio je u celodnevnoj zvaničnoj poseti Srbiji, gde mu je domaćin bio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Ovo je bila njegova četvrta poseta Srbiji. Putin je u Beograd prvi put došao 2001. godine, na sledeću posetu se čekalo 10 godina, a treća poseta dogodila se 2014. godine.

Putinov avion je danas na beogradski aerodrom "Nikola Tesla" sleteo oko 13.06 časova, a dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, uz počasnu gardu vojske.

Vučić priredio je za predsednika Rusije Vladimira Putina svečani doček ispred Palate Srbija, uz 10 počasnih plotuna.

Tokom posete ruske delegacije Vučić je govorio na ruskom jeziku, a Putin se obratio građanima na srpskom.

U ruskoj delegaciji su između ostalih bili su i šef diplomatije Sergej Lavrov, ministar energetike Aleksandar Novak, šef Gasproma Aleksej Miler i drugi, a dočeku su prisustvovali premijerka Ana Brnabić i ministri srpske vlade.

Vučić i Putin potom imali sastanak u užem formatu, pre kog su se nakratko obratili medijima.

Na putu do sale za sastanak ruski predsednik obišao je, u društvu svog domaćina, izložbu „Srpsko-ruske veze u dokumentima Arhiva Srbije od 1804 do 1918".

Putin i predsednik Srbije Aleksandar Vučić položili vence na Groblju oslobodilaca Beograda i potom na Spomenik crvenoarmejcu.
Foto: Tanjug/ Dragan Kujundžiæ
Na Groblju oslobodilaca Beograda sahranjeni su borci Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i borci sovjetske Crvene armije koji su dali živote za oslobođenje Beograda 1944. godine.

Na vencu koji je položio Vučić ispisano je "Hrabrim ruskim saborcima".

U Palati Srbija Putin je Vučiću uručio orden Aleksandra Nevskog kojim ga je odlikovao 7. januara.

Putin je tokom boravka u Beogradu rekao da je "ruski stav po pitanju Kosova i Metohije poznat".

“Mi se zalažemo za obostrano prihvatljvio rešenje za Kosovo u skladu sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN", rekao je Putin.

On je dodao da su poslednji potezi Prištine - uvođenje takse i stvaranje Vojske Kosova, izazvali ozbiljnu napetost.
Foto: Tanjug/Tanja Valiè
Tokom sastanka delegacija potpisano je više od 20 sporazuma i memoranduma.

Plan konsultacija ministarstava spoljnih poslova dve države od 2019. do 2020. popisali su ministri Ivica Dačić i Sergej Lavrov.

Potpisan je sporazum koji se odnosi na korišćenje atomske energije u mirnodopske svrhe, a parafirali su ga generalni direktor "Rosatoma" Aleksej Lihačov i ministar zadužen za inovacije u Vladi Srbije Nenad Popović.

Popović i generalni direktor ruske državne kompanije "Ros seti" Pavel Livinski potpisali su Memorandum o srpsko-ruskoj saradnji o razvoju inovacija u sektoru elektroenergetike, a srpski ministar je potpisao i memorandum o razumevanju u oblasti razvoja digitalnih tehnologija.
Foto: Tanjug/ Tanja Valiè.
On je sa generalnim direktorom "Roskosmosa" Dmitrij Rogozin potpisao i memorandum o razumevanju o rusko-srpskoj saradnji u oblasti istraživanja i korišćenja kosmičkog prostora u mirnodopske svrhe.

Potpisan je i sporazum o saradnji u renoviranju s povećanjem kapaciteta hidroelektrane "Đerdap 2", između kompanija "Silovije mašini" i "Elektroprivrede Srbije", kao i memorandum o rusko-srpskoj saradnji u sektoru električne energije.

Predstavnici Srbije i Rusije potpisali su i Memorandum o saradnju u zajedničkim projektima u oblasti razvoja infrastrukture za proizvodnju i prodaju tečnog prirodnog gasa.
Foto: Tanjug/Tanja Valiè
Popisani Memorandum o razumevanju za razvoj projekta proširenja kapaciteta podzemnog skladišta gasa Banatski dvor predviđa proširenje tog skladišta za 60 odsto, sa 450 na 750 miliona kubika.

Biće obezbeđeno dnevna moć eksploatacije tog skladišta sa pet na 10 miliona kibika, kolike su maksimalne dnevne potrebe tokom zime. Srbija godišnje troši oko dve milijarde kubika uvoznog gasa.

U oblasti infrastrukture potpisan je ugovor između "Infrastrukture železnice Srbije" i ruske kompanije "RŽD internešenel" za nove projekte na železnici, u vrednosti 230 miliona evra.

Ugovor obuhvata izgradnju jedinstvenog dispečerskog centra za železnicu, u vrednosti 127,4 miliona evra, radove na izgradnji elektrotehničke infrastrukture na deonici Stara Pazova – Novi Sad u iznosu od 91,9 miliona evra i izradu projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju 210 kilometara barske pruge od Valjeva do granice sa Crnom Gorom, za koju je namenjeno preostalih 10,7 miliona evra.
Foto: Tanjug/ Zoran Žestiæ
Ministri rada dveju zemalja Zoran Đorđević i Maksim Topilin potpisali su administrativni sporazum o socijalnoj sigurnosti protokol o razmeni ratifikacionih povelja o stupanju na snagu Sporazuma između Rusije i Srbije o socijalnom osiguranju, kao i memorandum o međusobnom razumevanju o saradnji u oblasti socijalne zaštite.

Vladimir Putin je od Vučića na poklon dobio i štene šarplaninca, po imenu Paša.

Putin i Vučić zajedno su posle 18 časova obišli Hram Svetog Save, gde je bio skup podrške povodom posete ruskog predsednika Srbiji.

Na čelu kolone građani su nosili transparente na kojima piše: “Spasiba president” i “Za slobodnu i pristojnu Srbiju”. Na čelu kolone bio je i veliki transparent "Jedan od 300 miliona", transparent sa slikama ruskog i srpskog predsednika, kao i transparent "Srbija-Rusija večni prijatelji.
Foto: Tanjug/Filip Krainèeviæ
Prema procenama policije, na ulicama u blizini Hrama Svetog Save, kao i na samom platou, bilo je između 120.000 i 125.000 građana, rekao je načelnik Policijske uprave za Grad Beograd Milan Stanić.

Kod Hrama Svetog Save dogodio se i incident, kada su policijske ekipe zaustavile automobil albanskih registarskih oznaka pre nego što je ruski predsednik Vladimir Putin stigao.

Kako je javio RTS, automobil je pretresen, ali se ispostavilo da je reč o vozilu diplomatskog kora, tačnije, ruskog ambasadora u Tirani i da je sve deo protokola.

Predsednik Rusije Vladimir Putin u Hram Svetog Save sa Aleksandrom Vučićem obišao je i kriptu čije je uređenje finansirala Rusija.
Foto: Screenshot
Dvojica predsednika simbolično će učestvovala u postavljanju jednog od mozaika sa likom Isusa Hrista i potpisali se na fresku sa njegovim likom.

Deo mozaika gde su postavili kockice bio je u bojama srpske i ruske zastave.

Patrijarh Irinej je, nakon tog simboličkog gesta, rekao predsedniku Rusije da je to još jedan dokaz prijateljstva dva naroda i zamolio ga za dalju podršku i pomoć. Patrijarh je Putinu poklonio ikonu Svetog Save.

Posle obilasaka Hrama Putin se obratio prisutnim građanima na srpskom.
Foto: Tanjug/ Rade Preliæ
“Hvala na prijateljstvu”, poručio je ruski lider okupljenim građanima.

Posetom Hramu Svetog Save okončan je zvanični program boravka ruskog predsednika Vladimira Putina Beogradu i Srbiji. Putinova predsednička kolona već je krenula ka Aerodromu NIkola Tesla.

Na aerodromu "Nikola Tesla" ispratio ga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Putin je poleteo sa aerodroma oko 20.15 sati.
Foto: Tanjug/AP

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: