Milićeva komentarisala posetu Putina

Poseta predsednika Rusije Vladimira Putina može biti temelj za zdravije i iskrenije odnose Srbije i Rusije,smatra direktorka Centra za evroatlantske integracije

Izvor: B92

Četvrtak, 17.01.2019.

20:37

Milićeva komentarisala posetu Putina
Foto: Tanjug/AP

Jelena Milić dodaje da ta poseta može biti prilika da dve zemlje prošire saradnju tako da ona ne šteti evropskim integracijama i konsolidaciji demokratije.

"Danas je bio dobar dan za Srbiju, nastavak evropskih integracija i mogućnost postizanja kompromisa u pregovorima sa Prištinom", rekla je Milićeva Tanjugu.

Ona je ocenila da je, sudeći po porukama koje je Putin danas poslao, Rusija pustila Srbiju da sama proceni šta je kompromis i najbolje rešenje u vezi sa Kosovom na čemu, dodaje, Srbija treba da zahvali šefu ruske države.

Da bi se taj kompromis ostvario, Srbiji je potrebna i naklonost SAD, smatra Milićeva i dodaje da je zato dobro što u sporazumima i ugovorima koji su danas potpisani između Srbije i Rusije nema ništa što bi moglo da dovede našu zemlju u neprijatnu poziciju ili pod sankcije američke administracije, poput uvoza vojne opreme ili dublje saradnje u oblati bezbednosti i odbrane.

"To može da zvuči čudno kad ja kažem, ali možemo da zahvalimo Putinu, jer su veoma dobre njegove današnje poruke da je Srbija puštena da sama proceni šta je to kompromis i najbolje rešenje za nju u vezi sa Kosovom", kazala je Milićeva.

Ona navodi da je dobro što se danas nije pokretalo pitanje Srpsko-ruskog humanitarnog centra.

"Vidim da se to tumači kao prijateljski gest Putina, ali mislim da je to takođe posledica vrlo hrabre odluke vlade i predsednika Srbije da se približi NATO i da nastavi saradnju sa tom alijansom, shvatajući da je ipak to jedna zdravija osnova za nastavak evropskih integracija", rekla je Milićeva.

Milićeva je ukazala i da je saradnja Srbije i Rusije proširena na različite oblasti, poput obrazovanja, nauke, tehnološke saradnje, a koje trenutno nisu u "neprijatnom" fokusu zapadne međunarodne zajednice.

"To što imamo Putinovu podršku je dobro, ali je dobro što nas i on pušta da sami odlučimo o toj širini kompromisa. Mi smo mali, oni su veliki, ako su nam prijatelji moraju da razumeju da Srbija može svoj suverenitet i integritet da razvija samo kao deo veće zajednice manjih zemalja, što jeste EU", rekla je Milićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: