"BiH je najveći bolesnik u jugoistočoj Evropi"

Nekadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Švarc Šiling smatra da EU mora da učini sve da bi u BiH izgradila snažnu pravnu državu.

Izvor: Tanjug

Sreda, 16.01.2019.

12:25

Ilustracija: Thinkstock

"Evropa mora konačno jasno reći da je BiH samostalna i suverena država! I konačno mora reći da su svi pokušaji iznutra i spolja da se BiH podeli, osuđeni na propast", navodi Šiling u autorskom tekstu za Dojče vele.

Činjenica da su hrvatski zvaničnici iz BiH, Dragan Čović, Vjekoslav Bevanda i sada već bivši ambasador Hrvatske u BiH Del Vekio, ove godine prisustvovali obeležavanju, prema njegovim rečima, neustavnog praznika Dana Republike, Šiling tumači, kao podršku Dodiku u otcepljenju Republike Srpske od BiH.

"Nije njih briga ni za bosanski, ni za hrvatski narod - oni misle samo na sebe! Došli su u Banjaluku, kako bi Milorada Dodika podržali u jednom cilju: u otcepljenju Republike Srpske od BiH. To Hrvatu Čoviću otvara vrata za treći entitet i u konačnici za definitivnu podlu Bosne i Hercegovine", naveo je Šiling.

Ako se, kaže, zna da je iz Banjaluke i Posavine tokom poslednjeg rata proterano 150.000 Hrvata, kako drugačije objasniti zašto su svi oni prisustvovali jednoj, kako kaže, neustavnoj proslavi?

"I tako smo na početku 2019. stigli tamo gde smo bili početkom devedesetih", kaže Šiling, uz konsultaciju da je Evropa morala da čuje "taj prasak". Za Šilinga je BiH, kako kaže, najveći bolesnik u jugoistočnoj Evropi.

Poslednji izbori, održani prošlog oktobra, na prvi pogled nisu mnogo toga promenili. "Ali onaj ko pažljivije baci pogled na BiH mogao bi zapaziti i nekoliko svetlih tačaka: Iz tročlanog Predsedništva ispao je nacionalistički orijentisan Hrvat Čović, a na njegovo mesto je došao demokrata Komšić, koji sam sebe vidi predsednikom svih građana BiH", naveo je Šiling.

Time je, kaže, preteća saradnja Dodika i Čovića, koje smatra nacionalistima, unutar tročlanog Predsedništva BiH, za sada osujećena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: