Mediji: BIA sprečila teroristički napad u Srbiji

Pripadnik vehabijskog pokreta "Dava tim centar" Armin Alibašić, koji je uhapšen 13. januara u Novom Pazaru, spremao je teroristički napad u Srbiji, piše "Blic".

Izvor: Tanjug

Sreda, 16.01.2019.

07:23

Mediji: BIA sprečila teroristički napad u Srbiji
Screenshot/Youtube/Ilustracija

Kako navodi list, Alibašića su u tom pokušaju sprečili pripadnici Bezbednosno-informativne agencije i policija.

Alibašić je nekoliko sati pre nego što je uhapšen bio u selu nadomak Đurđevih stupova, gde je i prethodnih godina vežbao borilačke veštine, izvodio taktičku vojnu obuku, vežbao kampovanje i preživljavanje itd.

"Armin je praćen i zaustavljen u Novom Pazaru, a sa sobom je nosio ranac. U njemu je bila jedna vazdušna puška sa optičkim nišanom i pripadajućim dijabolama, dok je za njegovim pojasom pronađen nož, ali i USB memorija", objašnjava neimenovani sagovornik lista.

Prema informacijama do kojih je došao "Blic", u porodičnoj kući Alibašića u Novom Pazaru na potkrovlju policija je otkrila improvizovanu hemijsku laboratoriju sa većom količinom hemijskih supstanci, elemente namenjene za punjenje kao što su metalni opiljci, a koji služe za izradu improvizovanih eksplozivnih naprava, priručnik za pravljenje eksplozivnih naprava, beleške o gradovima i njihovim udaljenostima od Novog Pazara, zastave terorističke organizacije tzv. Islamske države, mačete i nekoliko improvizovanih meta.

"Alibašić je u prethodnom periodu izrađivao eksplozivne naprave koje je testirao u prirodi i ribolovu. Zato i postoji sumnja da je narednih dana planirao teroristički napad u našoj zemlji", kaže sagovornik lista.

Uhapšenom Alibašiću određen je pritvor nakon čega će biti saslušan u tužilaštvu. Jedan od lidera "Dava tima" Amir Biševac navodno je komentarisao da je zabrinut za Alibašića "da ne uradi nešto što ne treba". Kako "Blic" saznaje, dešavalo se da Alibašić svojim bliskim ideološkim vezama ne odgovara na telefonske pozive po nekoliko dana, što je kod njih izazvalo zabrinutost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: