Norveška preuzela dužnost kontaktne ambasade NATO u Srbiji

Ambasada Norveške u Beogradu sinoć je od Grčke preuzela dužnost kontaktne ambasade NATO u Srbiji.

Izvor: B92

Sreda, 16.01.2019.

10:46

Norveška preuzela dužnost kontaktne ambasade NATO u Srbiji
EPA-EE Toms Kalnins

Svečanosti su prisustvovali ministri spoljnih poslova i odbrane, Ivica Dačić i Aleksandar Vulina, i predstavnici diplomatskog kora.

Nakon primopredaje dužnosti, ambasador Norveške Arne Sanes Bjornstad izjavio je na prijemu u hotelu "Mertropol", organizovanom povodom 12. godišnjice rada NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu, da je "norveška ambasada počastvovana što će 2019. godine biti NATO kontaktna ambasada u Beogradu".

"Od svog osnivanja, NATO čuva bezbednost svojih članica. Ali NATO se ne bavi samo bezbednošću. Kada je Norveška odlučila da se pridruži onome što će godinu dana kasnije postati NATO, norveški ministar spoljnih poslova Halvard Lange, koji je preživeo nacistički koncentracioni logor, 1948. godine je rekao da ne možemo ostati neutralni u borbi između demokratije i autoritarizma", kazao je Bjornstad.

On je naveo da je "NATO pojednako vojni savez i zajednica deljenih vrednosti". "On je nesumnjivo vodeća vojna sila na svetu, ali i odbrambeni savez koji štiti naš mir, bezbednost i blagostanje, koji su zasnovani na zajedničkim evroatlantskim vrednostima. Ovo su vrednosti koje i Srbija deli", rekao je norveški ambasador.

Bjornstad je ocenio da su "saradnja i solidarnost ključne reči za NATO". "Uz dužno poštovanje vojne neutralnosti Srbije, radićemo na jačanju saradnje između NATO i Srbije. Svi imamo zajednički interes - da čuvamo našu demokratiju, našu slobodu i našu bezbednost. Velika NATO civilna vežba upravljanja posledicama vanrednih situacija prošle godine je samo jedan primer bogate saradnje koja nas sve čini sigurnijim", naveo je Bjornstad.

On je kazao da je "kontaktna ambasada NATO samo mali deo velike mašinerije koju predstavlja saradnja između Srbije i NATO". "Ali, nama je čast što osiguravamo da ovaj njen deo dobro funkcioniše i doprinosi jačanju saradnje između Srbije i NATO", naveo je Bjornstad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: