"Vladimir Vladimirovič mi je rekao: Aleksandre ne radi to"

Srbija je pouzdan partner Rusiji, izjavio predsednik u intervjuu ruskoj agenciji Tas. "Ja to mislim, ja to radim tako, ja ne lažem", kazao je Vučić.

Izvor: Tanjug

Sreda, 16.01.2019.

09:55

EPA-EFE/ YURI KADOBNOV / POOL

"Možda se nekom ne sviđaju moje reči, ali ja mislim da smo pouzdan partner Rusiji. Kada kažem 'da' predsedniku Putinu, onda mi to i uradimo", rekao je Vučić. "I kada kažem u Vašingtonu i Briselu da nećemo i da ne želimo da uvedemo sankcije Rusiji - to je istina i fer", kaže srpski predsednik.

Vučić je istakao da je ruski predsednik veoma popularan u Srbiji i da će se veliki broj ljudi, koji želi godinama da ga vidi, okupiti i doći, "samo da ga vidi''.

Jedan od razloga Putinove popularnosti u Srbiji je taj što je Moskva spasla Srbiju stigme genocida, istakao je Vučić u intervjuu prvom zameniku generalnog direktora agencije Tas Mihailu Gusmanu uoči sutrašnjeg dolaska Putina u Beograd.

Kako je naglasio Vučić, "Nikada nećemo zaboraviti 2015. godinu kada su (ruski šef diplomatije Sergej) Lavrov i (ruski stalni izaslanik u UN Vitalij) Čurkin po Putinovoj naredbi spasili Srbiju od stigme naroda koji je počinio genocid, kao što je to bilo predloženo britanskom rezolucijom u Savetu bezbednosti UN. Nikada to nećemo zaboraviti", istakao je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da se uvek konsultuje sa svojim ruskim kolegom, Putinom i da ga pita za savet. "Upoznajem ga sa svim što se događa i ne lažem, govorim istinu, iako mu se uvek sve ne svidja", kaže Vučić. Kako je rekao, to je jedna od stvari koje Putin veoma poštuje.

"I ja to poštujem, jer je on lider velike zemlje, a ja sam lider male zemlje i on pokazuje poštovanje za ovu zemlju i ja sam mu veoma zahvalan", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije podsetio je da je bio pod ozbiljnim pritiskom nakon što je Srbija poslala humanitarnu pomoć Siriji. "Nismo poslali oružje, već žitarice, puter i šećer, ali su počeli oštri napadi na nas. I kad sam došao kod predsednika Putina i došli su i novinari, rekao sam mu da možemo da pošaljemo jedan ili dva aviona sa (humanitarnom) pomoći.

"I Vladimir Vladimirovič mi je rekao: Aleksandre, ne radi to, to stvara samo dodatne probleme za tebe", ispričao je Vučić u intervjuu za Tas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: