"Sud za OVK nema smisla ako ne ode i Tači, a otići će"

Priština -- Prištinski novinar Vehbi Kajtazi veruje da će se u Hagu naći i kosovski predsednik i smatra da sud za OVK neće imati smisla ako Tači ne bude bio optužen.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA / Georgi Licovski
Foto: EPA / Georgi Licovski

"Očekujem da (Hašim) Tači bude optužen i da u martu otputuje u Hag...u martu bi mogao da bude ispitan", rekao je Kajtazi u emisiji "Presing" na T7, prenosi "Gazeta ekspres".

Kajtazi je rekao da misli da su se "najveći zločini na Kosovu desili posle rata" i da se očekuje da Tači bude ispitivan zbog Informativne službe Kosova - ŠIK, zbog drugih struktura koje su proistekle iz "OVK", a bile su aktivne.

Očekuje se da Tači bude saslušan za konkretne slučajeve, ubistva ljudi i zbog pokušaja ubistva, kao i zbog napada od kojih se većina dogodila posle sukoba, naveo je Kajtazi.

On je, u tom kontekstu, pomenuo slučajeve Džemalja Mustafe, Smajlja Hajdarija, GanijaGecija, Adema Saljihaja, Agima Veljiua, Ejupa Visoke, Šabana Muje i Ismeta Racija.

Poslanik Inicijative za Kosovo Miljajim Zeka je pre dva dana rekao da poziv Specijalnog suda može da očekuje i Tači. "Sud je napravljen isključivo za Hašima Tačija, a ne za vas (novinare) ili mene. Može on da napravi i 100 dogovora sa Srbijom, ali neće pobeći od Specijalngo suda", rekao je Zeka.

Dodao je i da je Tači dva ili tri puta imao kontakta sa predstavnicima Specijalnog suda. I kosovski advokat Toma Gaši je nedavno izjavio da Tači neće moći da izbegne Specijalni sud u Hagu, ako dobije poziv.

Gaši je gostujući na RTV Dukađini rekao da je Tači ranije rekao da će se, ako bude pozvan, odazvati Specijalnom sudu. "Svi znamo da u Specijalnom sudu niko nema imunitet. Međutim, Tači ne može dobrovoljno da se odazove Specijalnom sudu, ako ga taj sud nije pozvao", rekao je Gaši i dodao da "ako Tači bude meta Specijalnog suda, dobiće poziv i on to ne može izbeći".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 132 idi na stranu