"Najs je uništavao dokaze, to je znala i Karla del Ponte"

Kao haški tužilac Džefri Najs imao je udela u uništavanju dokaza u vezi s trgovinom ljudskim organima u slučaju "žuta kuća", kaže Branislav Tapušković.

Izvor: B92

Utorak, 15.01.2019.

09:04

Foto: EPA PHOTO ANP/KOEN SUYK

O tome je svojevremeno govorila i nekadašnja glavna tužiteljka Karla del Ponte, kazao je Tapušković, koji je u to vreme učestvovao u procedurama pred Haškim tribunalom, za "Večernje novosti".

Najs je u žižu javnosti došao ponovo kada je otkriveno da će braniti jednog od vođa tzv. OVK Samija Ljuštakua, koji će se pred tužiocima Specijalnog suda za zločine te terorističke organizacije u Hagu pojaviti 16. januara.

Na saslušanju je danas bio Rustem Mustafa, isto jedan od komandanata OVK, za čije ime se vezuju mučenja i ubistva Srba, podmetanje bombe pod autobus "Niš ekspresa" kada je poginulo 12 srpskih putnika, teroristički napadi i obračun sa "nelojalnim" Albancima, podsećaju "Novosti".

U ceo ovaj slučaj Najs, kako navode "Novosti", ulazi s velikim "predznanjem", jer je imao priliku da se o dešavanjima na Kosmetu dobro uputi kao glavni tužilac u predmetu protiv Slobodana Miloševića. Međutim, on je i tada, otvoreno i bez pardona, zastupao albansku stranu, navodi list.

"Najs je imao pristup mnogobrojnoj dokumentaciji, koju bi sad kao advokat mogao da iskoristi. On je sve vreme forsirao tezu da je sve što se dešavalo na Kosmetu bilo u svrhu stvaranja 'velike Srbije' i da KiM ne pripada Srbiji. Bez problema se oglušio o zločine nad Srbima. Na suđenju je čak tvrdio da su Srbi srušili džamiju iz 7. veka, a Osmanlije su na Balkan došle u 14. veku. Eto, to vam je Najs", kaže Tapušković.

Prema najavama prištinskih medija, Najs bi mogao da bude branilac i kosovskog predsednika Hašima Tačija, kao i predsednika kosovskog parlamenta Kadrija Veseljija, ako se oni nađu na optužnicama Specijalnog suda.

Kada je Najs napustio Haški tribunal, radio je na Tačijevoj biografiji, gde se posebno bavio otklanjanjem sumnji da je Tači učestvovao u trgovini ljudskim organima, navode "Novosti".

Posle objavljivanja izveštaja specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o zločinima tzv. OVK, za prištinske vlasti radio je na pripremi materijala koji bi mogao da se koristi u odbrani albanskih terorista pred Specijalnim sudom.

Tokom karijere Najsa je pratila priča da je od albanskog lobija dobijao veliki novac, navodi list. Prema informacijama kosovskih medija, Najs će, kako navode "Novosti", u novoj misiji spasavanja terorista tzv. OVK dobijati 2.200 evra dnevno, uz pokrivene troškove putovanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: