Opet optužbe da srpska deca ne poštuju hrvatsku himnu

Da li će Hrvatska da ćuti na činjenicu da srednjoškolci na nastavi na srpskom jeziku ne ustaju tokom intoniranja hrvatske himne?

Izvor: Tanjug

Utorak, 15.01.2019.

15:21

Opet optužbe da srpska deca ne poštuju hrvatsku himnu
EPA-EFE/Christian Bruna

To je ponovo zapitao gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Penava je ponovio to pitanje na Memorijalnom groblju, povodom 27. godišnjice međunarodnog priznanja Hrvatske i 21. godišnjice mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

On je to pitanje ponovio uprkos upozorenju premijera Andreja Plenkovića da ne vodi politiku HDZ i najavio razgovor sa vukovarskim gradonačelnikom.

Penava je još rekao da su ljudi pre 27 godina u Vukovaru ginuli zbog Hrvatske, hrvatske zastave i himne da bi danas, kako je rekao, dočekali da grupa učenika koji se u Vukovaru školuju na srpskom jeziku ne ustaju kada se intonira hrvatska himna.

“Hoćemo li mi danas, 27 godina nakon toga da ćutimo na činjenicu da učenici koji školu pohađaju na srpskom jeziku i ćirilićnom pismu sede na istu tu himnu?", zapitao je Penava, preneo je portal Indeks.

Inače, gradonačelnik Vukovara je prošle godine, uprkos protivljenju premijera Plenkovića, u tom gradu organizovao protest protiv nadležnih koji ništa ne čine na procesuiranju Srba koji su navodno vršili ratne zločine nad Hrvatima.

Vukovar je mesto u kojem je pre rata živeo veliki broj Srba, a prema poslednjem popisu ih je bilo više od 30 odsto.

Iako sa tim brojem pripadnike srpske manjine imaju ustavno pravo na korišćenje ćiriličnog pisma, gradske vlasti su se postarale da im to bude zabranjeno. Penava je u ponedeljak na konferenciji za novinare na kojoj je govorio o "kontinunitetu velikosrpske politike u Hrvatskoj i Vukovaru", a kao jedan od primera novinarima je pokazao video-isečak s finalne utakmice kupa Nogometnog središta Vukovar održanog prošle godine, na kojem se vidi da u vreme izvođenja hrvatske himne na tribinama nisu ustali učenici Srednje tehničke škole Vukovar koji se školuju na srpskom jeziku.

Vukovar je za njega "epicentar kontinuirane velikosrpske puzajuće agresije".

Na to je reagovao premijer i predsedik HDZ Plenković rekavši da će razgovarati s Penavom, te poručio da Penava nije nadležan za vođenje politike HDZ-a.

"Penava nije nadležan za vođenje politike HDZ-a. U njegovoj nadležnosti su nadležnosti koje se tiču Grada Vukovara", rekao je Plenković nakon sednice jučeašnje sednice Predsedništva i Nacionalnog veća HDZ-a upitan vidi li, kao Penava, konstantnu velikosrpsku agresiju kod predsednika SDS S-a Milorada Pupovca. Inače, SDSS je deo vladajuće koalicije u Hrvatskoj, okupljene oko HDZ.

Reagujući na izjavu Penave, saborski zastupnik Branimir Glavas je izjavio da ne zna da li iza Penave neko stoji, ali da mu je, kako je rekao, jako čudno da se gradonačelnik jednog relativno malog grada baš usudi da ulazi u sferu visoke politike.

Na pitanje da li smatra da će premijer Plenković izbaciti Penavu iz stranke, Glavaš je rekao da s obzirom na političko iskustvo koje im "neko bi mogao da završi u loncu, jer previše kukuriče".

Potpredsednik Sabora i zamenik predsednika HDZ-a Milijan Brkić kazao je, u utorak pred Banskim dvorima, da se stalno mora ponavljati "činjenica da je na Hrvatsku izvršena brutalna srbočetnička agresija" i da razume reakciju vukovarskog gradonačelnika Ivana Penavu, ali i da se problemi moraju rešavati razgovorom.

"Razumem Penavu jer on svaki dan živi s tim, svaki dan sluša žrtve zločina i svaki je dan suočen s njihovim iskazima. Isto tako sam naglašavao da probleme moramo rešavati razgovorom, a i premijer Andrej Plenković je najavio da će razgovarati s Penavom te se nadam da će se to rešiti", rekao je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: