Preminuo gradonačelnik Gdanjska

Varšava -- Pavel Adamovič, gradonačelnik poljskog grada Gdanjska, preminuo je nakon što je u nedelju izboden nožem dok je stajao na bini tokom velikog dobrotvornog skupa.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP/Carmen Jaspersen
Foto: Tanjug/AP/Carmen Jaspersen

To je saopštio poljski ministar zdravlja Lukaš Šumovski.

"Nismo mogli da se izborimo", rekao je Šumovski lokalnim medijima, prenosi Rojters pozivajući se na privatnu televiziju TVN.

Gradonačelnik poljskog grada Gdanjska Pavel Adamovič, koji je sinoć izboden nožem u srce i stomak dok je stajao na bini, bio je u kritičnom stanju nakon petosatne operacije, a u Gdanjsku je za njega bila organizovana akcija prikupljanja krvi.

Jedan od hirurga je rekao da je Adamovič imao "kritične rane u predelu srca, dijafragme i unutrašnjih organa".

Gdanjski biskup, koji je bio u bolnici tokom operacije gradonačelnika, rekao je da se moli za "čudo".

Adamovič (53) je bio gradonačelnik Gdanjska, baltičkog lučkog grada, od 1998. godine.

Bio je član demokratske opozicije nastale u tom gradu pod liderstvom Leha Valese osamdesetih. Nakon što je napustio Građansku platformu, izabran je ponovo za šesti mandat kao nezavisni kandidat.

Kao gradonačelnik, bio je progresivan glas koji podržava prava LGBT zajednice i toleranciju prema manjinama. Poljsko tužilaštvo saopštilo je danas da je pokrenuta istraga protiv muškarca koji je optužen da je izbo gradonačelnika Gdanjska, a osumnjičeni će biti ispitan i podvrgnut psihijatrijskom pregledu.

Više poljskih medija izvestilo je sinoć da je muškarac koji je napao Adamoviča uzviknuo da se zove Stefan i da je bio u zatvoru iako je bio nedužan.

strana 1 od 390 idi na stranu