Komersant o MKD: Nije čudo što su se radovali NATO i SAD

Makedonski parlament je podržao promenu imena te zemlje u Republika Severna Makedonija, čime su joj otvorili i put prema NATO i EU, piše moskovski Komersant.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 14.01.2019.

11:33

Komersant o MKD: Nije čudo što su se radovali NATO i SAD
Ilustracija: Getty Images

List, međutim, piše da su se sada pojavile poteškoće u grčkom parlamentu, koji takođe treba da ratifikuje makedonsko-grčki sporazum, jer su iz vladajuće koalicije izašli poslanici partije "Nezavisni Grci".

"Usvajanje ustavnih promena u parlamentu označava ne samo ratifikaciju sporazuma sa Grčkom i novo ime zemlje, koja se sada zove Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija. Poslanici su u suštini otvorili republici put u NATO i EU. Prošlog leta je Alijansa pozvala Makedoniju u svoje redove, a Evropska unija je spremna da sredinom ove godine započne pregovore o ulasku - u oba slučaja uz uslov da se realizuje sporazum sa Grčkom", piše dnevnik.

Komersant navodi da je neimenovani evropski diplomatski izvor na Balkanu potvrdio da već u februaru NATO namerava da potpiše sa Skopljem protokol o ulasku i da će posle ratifikacije svih članova Alijanse, postati 30. zemlja članica.

"Nije čudno što su usvajanje izmena pozdravili u NATO, EU i SAD, nazvavši taj događaj 'istorijskim'. U ruskom Ministarstvu spoljnih poslova taj proces su ranije nazvali 'prljavim manipulacijama', izjavivši da su neophodni glasovi u makedonskom parlamentu 'bili obezbedjeni ucenama, pretnjama i potkupljivanjem opozicionih poslanika'", piše list. Komersant ocenjuje da prihatanje ustavnih izmena može imati još jednu posledicu, važnu ne samo za tu balkansku državu, i dodaje da po mišljenju regionalnih eksperata, to može da utiče na davanje autokefalnosti Makedonskoj pravoslavnoj crkvi.

List piše i da je većina balkanskih eksperata uverena da će Zapad postići podršku sporazuma sa Makedonijom u grčkom parlamentu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: