FT: Ako padne Cipras, ulog je prevelik

Glasanjem o poverenju vladi Ciprasa nakon što se koalicioni partner njegove Sirize povukao iz vlade zbog sporazumu s Makedonijom veliki je ulog, piše FT.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.01.2019.

11:24

FT: Ako padne Cipras, ulog je prevelik
Foto: Tanjug/AP

Taj ulog, kako navodi Fajnenšel tajms, visok je ne samo za grčkog premijera Ciprasa, već i za Skoplje, ali i za Balkan i EU.

Bilateralni sporazum Atine i Skoplja usaglašen prošle godine kojim se predviđa da grčki sused promeni ime u Republika Severna Makedonija okončao bi gotovo tri decenije star spor koji je izbio nakon raspada bivše Jugoslavije i otvorio put Skoplju da se pridruži NATO i EU, što bi predstavljalo podsticaj i za pet zapadnobalkanskih suseda koji takođe žele da se pridruže evropskom bloku, navodi britanski list.

Navodeći da Cipras sada mora da se bori za većinu u parlamentu, gde njegova partija ima 146 od 300 mesta, FT dodaje da bi Ciprasov neuspeh doveo u sumnju dogovor o preimenovanju Makedonije, koji je u petak odobrio makedonski parlament, ali je potrebno da ga ratifikuje i grčka strana.

List podseća da je postizanje sporazuma o rešavanju spora oko imena, koji su u junu postigli grčki i makedonski premijer, bilo od ključnog značaja i za dogovor o početku pregovora o pristupanju EU sa Skopljem, uprkos zabrinutosti nekih članica zbog vladavine prava i organizovanog kriminala.

Pristalice proširenja EU već vode bitku da ubede skeptične zemlje poput Francuske i Holandije da je Makedonija ostvarila konkretan napredak u reformama koje su potrebne za početak pristupnih pregovora.

Rasprava u Atini sada preti kao dodatna neželjena prepreka za one u EU koji žele da prigrle svoje zapadnobalkanske susede dok Britanci - verovatno - odlaze, piše FT.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: