Koha: SAD tražile, ukidajte takse odmah

Priština -- SAD pozvale kosovske institucije da odmah ukinu taksu na uvoz proizvoda iz Srbije i BiH kako bi se pružila šansa za sporazum između Kosova i Srbije, piše Koha.

Izvor: Tanjug, Radio Kontakt plus
Podeli
Ilustracija: Getty Images
Ilustracija: Getty Images

U pismenom odgovoru listu Koha ditore, američka ambasada u Prištini navela je da je od kosovskog rukovodstva više puta zatraženo obustavljanje ovih mera, preneo je Radio Kontakt plus.

"Mi snažno ohrabrujemo obnavljanje fokusiranja na ključne ciljeve Kosova - evropsku perspektivu i normalizaciju odnosa sa Srbijom", saopšteno je iz ambasade.

Na pitanje Kohe u vezi sa sastankom između kosovskog predsednika Hašima Tačija i američkog ambasadora u Nemačkoj Ričarda Grenela, bliskog saradnika predsednika Trampa, iz ambasade nisu dali nikakav komentar.

Navodi se da je Tači tada rekao da će Kosovo preispitati ukidanje takse ako se predstavi prilika za sporazum sa Srbijom.

Priština: Nismo dobili nikakav zahtev SAD

Prištinska vlada, s druge strane, tvrdi da nije dobila nikakvu poruku od SAD u vezi sa ukidanjem nametnutih uvećanih taksi na proizvode iz Srbije.

"Nismo dobili nikakav zahtev od SAD", rekeo je za GazetaExpres šef kabineta premijera privremenih kosovskih institucija, Avni Arifi. Koha onlajn objavila je ranije danas da je Vašington, preko Ambasade SAD, pozvao Prištinu da ukine mere stopostotno uvedjanih taksi na robu iz Srbije i tako otvore put za nastavak dijaloga sa Beogradom.

strana 1 od 132 idi na stranu