Ljimaj: Pripremamo platformu, biće to jedinstven stav

Pregovarački tim Kosova za dijalog sa Srbijom priprema platformu za razgovore koji će biti izraz jedinstva Kosova, najavio fatmir Ljimaj.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.01.2019.

10:41

Ljimaj: Pripremamo platformu, biće to jedinstven stav
Foto: EPA/Kushtrim Ternava

Nezavoisno od toga, navodi se, dve velike opozicione stranke, Demokratski savez Kosova i Samoopredeljenje, nisu podržale tim za dijalog s Beogradom.

Zamenik premijera i kopredsedavajući ekipe za pregovore, navodi da će platforma biti glavni stub na kome će se zasnivati ceo proces dijaloga Kosova i Srbije.

Ljimaj međutim, nije precizirao da li će njome biti utvrđene "crvene linije" u dijalogu.

"Biće to jedinstveni stav Republike Kosovo. To će biti dokument koji će biti vodič kosovske državne delegacije, institucija Kosova i tako će Kosovo imati jedinstvenu poruku, jedinstven glas u budućim razgovorima sa Srbijom", kazao je Ljimaj za radio Slobodna Evropa.

Pregovarački tim Kosova, koji je formiran u Skupštini Kosova u drugoj polovini decembra prošle godine, trenutno radi na pripremi nastavka dijaloga sa Srbijom za šta očekuje i ideje i predloge kao i dokumenta o dosadašnjem toku dijaloga od strane predsednika Kosova Hašima Tačija.

Formiranje pregovaračke ekipe je rezultat stremljenja Vlade Kosova da ojača svoju ulogu u dijalogu sa Srbijom, što politički analitičari na Kosovu vide kao pokušaj smanjenja uloge predsednika Tačija u dijalogu.

Do jačanja ideje o stvaranju pregovaračkog tima došlo je nakon što je Tači izneo ideju o promeni granica, čemu se suprostavljaju premijer Kosova Ramuš Haradinaj, Vlada Kosova i sve stranke zastupljene u kosovskom parlamentu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: