"Dete je jednostavno počelo da se gasi" VIDEO

"Dete je jednostavno počelo da se gasi. Jedan po jedan organ počeli su da otkazuju", kaže dr Savić iz klinike u kojoj je operisan Andrija, koji je preminuo.

Izvor: B92, Prva

Ponedeljak, 14.01.2019.

07:57

Ilustracija: Getty Images

Dr Milenko Savić, neurohirurg u opštoj bolnici "Atlas", u kojoj je operisan 14-godišnji Andrija S. iz Niša, a posle u teškom stanju prebačen u Tiršovu, gde je preminuo, kaže za TV Prva da je stanje dečaka i pre operacije bilo izuzetno teško, kao i da je i sama operacija bila izuzetno rizična.

On je u Jutarnjem progranu TV Prve objasnio da je dečak rođen sa deformitetom kičme koji sa sobom nosi oštećenje mnogih drugih organa, srca, pluća, bubrega. “Imao je 25 kg sa 15 godina. Smisao operacije je bio da se smanji pritisak na druge organe i da mu se poveća vitalni kapacitet. Ono je umiralo pred očima majke”, kazao je dr Savić. On objašnjava da je operacija koja je bila urađena u bolnici “Atlas” izuzetno komplikovana i da za nju traju pripreme i od ove godine. “Donet je zaključak da je operacija rizična, da imaju komplikacije i majka je bila obaveštena i složila se s tim”, kazao je dr Savić i dodao da druga opcija više nije postojala.

Kazao je da je mali Andrija bio i u drugim zemljama gde se vrše takve operacije, ali niko nije želeo da ga operiše. “U Turskoj je imao anafilaktički šok, nije zaključeno da li je to bila reakcija na lekove, ali bio je klinički mrtav i dva puta reanimiran”, objasnio je dr Savić i dodao da se tada odustalo od operacije.

Inače, kako kaže, takve operacije u inostranstvu koštaju nekoliko stotina hiljada evra, a u bolnici “Atlas” oko 30.000.

Na pitanje šta je krenulo po zlu pa je dečak koji je sanjao da trči i igra fudbal preminuo, dr Savić naglašava da je operacija protekla savršeno. Sve vreme je aparat pratio kičmenu moždinu, jer ispravljanje kičme nosi opasnost po kičmenu moždinu, a dete je posle operacije majci reklo da ne može da veruje da izgleda tako.

Kazao je i da je s Andrijom zajedno pravio strategiju kako da mu pomogne. “I njemu smo pričali koliko je sve to rizično, on jeste dete, ali je zbog svega odrastao. Mi doktori smo imali veću tremu, bili smo presrećni kada se sve završilo”, kaže dr Savić.

Na pitanje šta je onda krenulo po zlu, doktor objašnjava da su takve operacije izuzetno rizične i da se u takvim teški situacijama smrtni ishodi dešavaju svugde u svetu i na svim klinikama koje se bave operacijama kičme. Smrtnost, kako kaže, kod dece je još veća.

“Bio sam s njim 24 sata posle operacije. Ali desilo se ono što je sastavni deo tih operacija, srce i pluća koji su bili oštećeni dugotrajnim deformitetom…dete je jednostavno počelo da se gasi. Jedan po jedan organ počeo je da se gasi, kao i bubrezi i zato je prebačen u Tiršovu, jer mi nemamo aparat za dijalizu. U tom trenutku, dete nije bilo više svesno”, objasnio je dr Savić.

Problem je u tome što se u celoj priči, kako kaže, ističe da je reč o privatnoj klinici. “Prvi predznak je da je klinika privatna, pa i ova TV je privatna. Kakva je razlika?Privatne bolnice su zbog takvog stava primorane da rade u milimetar transparentno. Ovakve stvari se dešavaju u svim bolnicama u celom svetu, a smrtnost među decom je velika”, kaže on i ističe da niko ne pominje procenat uspešno obavljenih operacija i spasenih života.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: