Hamas otkrio detalje neuspele izraelske obaveštajne misije

Portparol vojnog krila Hamasa Abu Obaida saopštio je rezultate istrage neuspele izraelske obaveštajne misije.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

On je rekao da je cilj bio da se instaliraju naprave da nadgledaju komunikacije te organizacije koja vlada pojasom Gaze.

U saopštenju prenetom preko televizije, portparol Brigada Izadin al Kasam rekao je da se 15 prerušenih pripadnika izraelskih snaga ubacilo u pojas Gaze pod okriljem magle, planirajući da instalira telekomunikacionu opremu da prisliškuje fiksnu mrežu Hamasa.

On je pokazao fotografije alata, uključujući bušilice i testere, ali nije pružio druge dokaze, preneo je AP.

Ta neuspela novembarska operacija izazvala je najžešće prekogranično nasilje između Izraela i ekstremista u Gazi od rata 2014. godine.

Članovi Hamasa su zaustavili pripadnike izraelskih snaga u civilnom automobilu na kontrolnom punktu što je izazvalo razmenu vatre u kojoj su poginula dva Palestinca, uključujući jednog komandira Hamasa i jedan izraelski oficir, preneo je AP.

Izraelski mediji prenose da je portparol Hamasa rekao da specijalna jedinica za operacije snaga Sajaret Matkal nije imala palestinske saradnike i da je ušla kroz otvor na graničnoj ogradi, nakon skoro godine dana priprema, od januara do oktobra.

Koristila je navodno lažne lične karte stanovnika pojasa Gaze i dokumente humanitarnih radnika. Izraelci su ulazili i izlazili iz Gaze nekoliko puta, tvrdi Hamas i delovali ne samo tamo nego i drugim zemljama Bliskog istoka.

Jedan od njih je bio u Gazi nekoliko dana pre operacije. Glavni vođa Hamasa Ismail Hanije rekao je u decembru da je njegova organizacija došla do "bezbednosne tehnološke opreme koja predstavlja pravo blago" kada je omela izraelsku operaciju i da su otkrivene operativne metode izraelske vojske.

strana 1 od 390 idi na stranu