Ahmeti o tri uslova Mogerinijeve

"Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini iznela je na nedavnom sastanku u Briselu sa prištinskom delegacijom tri zahteva".

Izvor: Tanjug

Subota, 12.01.2019.

23:25

Ahmeti o tri uslova Mogerinijeve
Foto: EPA/Kushtrim Ternava

To je izjavio jedan od koordinatora prištinskog tima Špend Ahmeti i dodao da je među zahtevima ukidanje takse od 100 odsto za proizvode iz Srbije, kao i okončanje dijaloga u prvoj polovini ove godine.

On je za portal "Metro gazeta" rekao da je, kao treću stvar, Mogerini zatražila da sporazum sadrži evropske vrednosti i da ne predviđa etničke podele.

Po pitanju ukidanja taksi, Ahmeti je rekao da smatra da se nisu stekli uslovi za ukidanje ili suspenziju te mere.

Ahmeti je dodao da su sada "usredsređeni na funkcionalizaciju delegacije, a da se potom može razgovarati o svakoj temi, uključujući i trgovinu sa Srbijom".

Povodom drugog zahteva Mogerinijeve i okončanju dijaloga ubrzanim tempom u prvoj polovini godine, Ahmeti je rekao da na to gleda malo drugačije i da je važno pregovore završiti na pravi način.

"Smatramo da je Kosovu što je pre moguće potreban sporazum koji će na najbolji način rešiti sva otvorena pitanja sa Srbijom", kazao je Ahmeti.

O tome kakav bi sporazum trebalo da bude, Ahmeti se složio da bi on trebalo da sadrži evropske vrednosti, "bez podele po etničkim linijama ili etničke teritorijalne autonomije".

"Dijalog i pregovarački proces je efikasan i jedinstven način postizanja održivog, inkluzivnog, međunarodno priznatog i pravno obavezujućeg sporazuma između Kosova i Srbije", rekao je Ahmeti.

Šefica EU diplomatije Mogerini sastala se 8. januara u Briselu sa prištinskom delegacijom koju je u cilju nastavka dijaloga sa Beogradom 15. decembra formirao kosovski parlament.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: