Novi protest "Jedan od pet miliona" u BG, KG i GM FOTO

U Beogradu je održana šesta protestna šestnja pod sloganom "Jedan od pet miliona", a njeni učesnici su ponovili ranije zahteve.

Izvor: B92

Subota, 12.01.2019.

18:15

Novi protest
Screenshot/TV Prva

Protesti su održani i u Kragujevcu i Gornjem Milanovcu.

Pored jednog od organizatora, glumca Branislava Trifunovića, okupljenima u Beogradu se obratila i predsednica nevladine organizacije Evropski pokret sa Kosova i Metohije Rada Trajković.

Okupljeni duvaju u pištaljke i nose transparente sa natpisima "Ima nas pet miliona", "Mi smo uz narod, ne uz sadašnje i bivše lopove", "Ustani Srbijo". Saobraćaj u Vasinoj ulici je obustavljen.

Organizatori protesta "Jedan od pet miliona" su na Platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu zatražili od nadležnih da otkriju ubice lidera Gi SDP Olivera Ivanovića i pozvali građane da dođu u sredu, 16. janura na miran skup povodom godišnjice njegovog ubistva.

"On je bio jedan od nas, dužni smo da mu odamo poštu, dođite na miran skup bez pištaljki i ponesite sveće. Želimo da obeležimo taj dan, da se takve stvari više nikada ne dese", kazao je jedan od organizatora protesta Branislav Trifunović.

Predsednica nevladine organizacije Evropski pokret sa Kosova i Metohije Rada Trajković ocenila je da neće biti boljitka za Srbiju, dok je Aleksandar Vučić na vlasti.

"Mi sa Kosova ne tražimo mnogo mi tražimo da se Srbi, ne plaše Srba, a od kako je Vučić na vlasti mi se plašimo Srba", rekla je Trajković.

Ona je kazala da je Vučić priznao pravni sistem Kosova kao legalan i legitiman i da zbog toga treba da isporuči Prištini Milana Radojičića koji je, dodala je, osumnjičen da je umešan u ubistvo Ivanovića.

"U Beogradu si ustoličio poligraf pravdu. Ne može tako Vučiću, isporuči Milana Prištini, ne pravi od Beograda sigurnu kuću za kriminalce i mafiju", kazala je ona.

Prema njenim rečima, smrt Olivera Ivanovića trebalo je da pokaže da zajednički život Srba i Albanaca nije moguć, ali da se pokazalo suprotno.

"To su pokazale komšije Albanci koji su došli da ga isprate poslednji put", poručila je Trajković.

Nakon govora, demonstranti su krenuli u protesnu šetnju centralnim gradskim ulicama ka trgu Slavija.

Kada je početka kolone bio u Makedonskoj ulici, poslednji građani su kretali sa Platoa kod Filozofskog fakulteta.

Učesnici protesta "Jedan od pet miliona" zaustavili su se kod zgrade Radio televizije Srbije, gde su od direktora javnog servisa Dragana Bujoševića i glavnog urednika informativnog programa Nenada Lj. Stefanovića zatražili da podnesu ostavke, jer su osramotili novinarsku profesiju.

Puštena je špica dnevnika, a na platou ispred zgrade RTS-a zapaljene su baklje i postavljen transparent "Počelo je".

Organizatori protesta poručili su Bujoševiću da je "odgovoran gradjanima i javnom interesu, a ne političarima na vlasti", a Stefanoviću da prestane da tretira laži predsednika Aleksandra Vučića kao činjenice.

"Ostaćete upisani u istoriji kao odgovorni za sunovrat slobode medija i propast novinarske profesije", rekli su organizatori.

Nakon pauze, nastavljena je šetnja ulicom Kneza Miloša, gde su okupljeni kod Beogradjanke u kojoj je sedište televizije Studio B, skandirali "Barbara, javi se". Sa razglasa je puštana muzička obrada priloga novinarke Barbare Životić: "Linč, silovanje, nasilje".

Zahtevi demonstranata su prošireni, traži se pet minuta na javnom servisu o protestima, kao i pronalazak počionilaca i nalogodavaca ubistva Olivera Ivanovića i nalogodavaca napada na novinara Milana Jovanovića.

Traži se i ostavka ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića kao i smene generalnog direktora Radio-televizije Srbije Dragana Bujoševića i urednika Informativnog programa RTS-a Nenada Lj. Stefanovića.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije danas je izjavio da je pismo koje su mu uputili organizatori protesta "1 od 5 miliona" u kojem mu traže da iznese građanima plan za KiM "glupo".

Prvi protesti su inicijalno organizovani zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je posle prvog protesta u Beogradu 8. decembra rekao da neće podleći pritisku ulice, makar na proteste izašlo pet miliona ljudi, da bi posle izjavio da je spreman da sasluša nezadovoljne građane, ali da neće da podleže pritiscima opozicije. Drugi potest "Budi jedan od pet miliona" održan je u Kragujevcu.

Učesnici protesta "Budi jedan od pet miliona-Kragujevac" su od predstavnika vlasti zatražili da govore istinu i poštuju zakone, jer je to uslov za normalizaciju društva i uređenje sistema.

"Poštovanje zakona predviđa da se ne sme zelenašiti, a umesto toga izbacuju nas iz kuća na ulice i prete policijom i vojskom. Odgovaraće za to", rekao je na protestu na Đačkom trgu popularni bloger Nenad Maksimović.

On je dodao da su se građani okupili zato što je ulica jedino mesto u mraku gde se ne trguje povlasticama, za razliku od institucija sistema gde je sve moguće.

"U njima nažalost i pozicija i opozicija dele plen", dodao je Maksimović.

Poručio je da su građani na protestima zbog potrebe za "svežim vazduhom" koji je više od 20 godina zatrovan lažima, mržnjom i podelama.

Na skupu se čulo skandiranje "ne" svima koji "jašu" građane već 30 godina i koji su "izbrisali građanski Srbiju".

Jedan od organizatora protesta novinar u penziji Milan Šerifović rekao je da će ove demonstracije izroditi novog lidera, pametnijeg, obrazovanijeg, mlađeg i lepšeg.

On je pročitao pismo podrške građanima Kragujevca koje je uputila poznata glumica Gorica Popović.

Najavio je da će naredni protesti i dalje biti organizovani subotom.

Protest u Kragujevcu počeo je u 18 časova okupljanjem na platou ispred Robne kuće u centru grada odakle su građani krenuli u protestnu šetnju do Đačkog trga gde je bilo više od 2.000 građana.

Na Đačkom trgu je protest počeo desetominutnim zviždanjem, posle čega se nekoliko građana obratilo učesnicima protesta. Oko 100 građana Gornjeg Milanovca okupilo se večeras u 18 časova na mirnom protestu u tom gradu u znak podrške protestima koji se subotom održavaju u Beogradu pod parolom Jedan od pet miliona, a dočekali su i aktiviste Lokalnog fronta iz Kraljeva koji pešice putuju za Beograd.

Petoro aktivista iz Kraljeva koji nose žute prsluke sa natpisom Ibarski marš, prenoćiće u Gornjem Milanovcu, a ujutru nastavljaju put ka Beogradu kako bi u sredu, 16. januara učestvovali na skupu povodom godišnjice ubistva lidera Gi SDP Olivera Ivanovića.

Prvi protest u Gornjem Milanovcu organizovan je preko društvenih mreža i na njemu nije bilo govornika.

Kolona građana u protestnoj šetnji kretala se od centralnog gradskog trga do kasarne i nazad do bolnice gde su se sreli sa aktivistima Lokalnog fronta.

Aktivsti Lokalnog frona krenuli su jutros oko 10 časova iz Kraljeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: