"Svaki Palestinac koji je ubio Izraelca mrtav ili uhapšen"

Jerusalim -- Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavioda su svi palestinski napadači koji su ubili Izraelce 2018. ili ubijeni ili uhapšeni, prenose danas izraelski mediji.

Izvor: Beta
Podeli
Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock

"Oni što građani Izraela moraju znati je da je svako ko je ubio izraelskog građanina prošle godine ili ubijen ili uhvaćen. To je dostignuće kojem nema ravnog u svetu", rekao je Netanjahu tokom posete jednoj bazi gde je elitna izraelska kontrateroristička jedinica Jamam.

Netanjahu je u bazu posetio nakon hapšenja Palestinca Asama Bargutija koji je u decembru ubio dva izraelska vojnika na Zapadnoj obali.

Njegovom hapšenju prethodilo je ubistvo Ašrafa Valida Sulejmana ubice dvoje Izraelaca zaposlenih u industrijskoj zoni na toj okupiranoj teritoriji, te hapšenja četiri Palestinca osumnjičenih za oružani napad kraj jevrejskog naselja Ofra i ubistva petog osumnjičenog Salaha Omara Bargutija.

U napadu kraj tog naselja ranjeno je sedmoro ljudi, uključujući jednu trudnicu, koja se potom porodila, a njena beba je preminula tri dana kasnije.

Izraelski lider je pohvalio i pomenutu jedinicu i bezbednosnu službu Šin bet za hvatanje napadača.

On je ocenio da su to najbolje kontraterorističke jedinice na svetu, dodavši da predstavnici mnogih zemalja dolaze u Izrael i kažu "dovedite ih kod nas da možemo da učimo od njih".

U terorističkim napadima prošle godine je ubijeno 14 osoba, a pretprošle 19, prema podacima izraelskog ministarstva spoljnih poslova. Broj žrtava u 2018. je najmanji posle 2013, kada je ubijeno troje ljudi.

U jeku drugog palestinskog ustanka, intifade, protiv izraelske okupacije 2002. godine ubijeno je 457 ljudi u terorističkim napadima.

strana 1 od 390 idi na stranu