"Nema više šargarepe ni za Beograd, ni za Prištinu" VIDEO

Međunarodna zajednica nema šargarepu koju može da ponudi Beogradu i Prištini, a sud za zločine OVK će biti pritisak da se pokrene dijalog, kaže Nebojša Čović.

Izvor: B92

Petak, 11.01.2019.

09:22

Screenshot/TV Prva

Nekadašnji prvi čovek Koordinacionog tela za KiM izjavio je za TV Prva da, bez obzira na broj ubijenih svedoka, NATO i Kfor imaju obimnu dokumentaciju dovoljnu za procesuiranje zločina OVK.

On je, gostujući u Jutarnjem programu TV Prva, govoreći o odlasku nekadašnjih članova Oslobodilačke vojske Kosova u Specijalni sud u Hagu, podsetio i na nekadašnji “pompezni” odlazak u Hag Ramuša Haradinaja kada je oko svega “bilo buke i halabuke”, da bi na kraju on bio i oslobođen.

Pri tome je ubijen veliki broj svedoka, a mislim da bi to i sada moglo da se desi, kazao je Čović i dodao da je sada ipak drugačija situacija budući da NATO i Kfor imaju obimnu dokumentaciju o zločinima OVK na teritoriji Kosova koja će, sama po sebi, biti dovoljna za optužnice.

U tim dokumentima, objašnjava Čović, do detalja su razrađene šeme dilovanja droge, kriminalnih i sličnihg aktivnosti vođa OVK, kao i rejoni koje su pokrivali.
“U tu cifru od 11 pozvanih u Hag treba dodati još jednu nulu pada bude 110”, dodaje on.

Na pitanje da li će konačno i na osnovu tih dokaza biti podignute optužnice protiv čelnika OVK on kaže: “Da je pravde tu ne bi bilo problema, ali vidim da se već spinuje po medijima ko će biti optužen, a ko svedok. Nejasan je i status pod kojim oni tamo idu.”

A na pitanje ko to krije, kaže međunarodna zajednicam, ali ne zato što “voli Albance već zato što je to u njihovom interesu”. “Taj specijalni sud će poslužiti za animaciju i pritisak za otvaranje dijaloga Beograd ai Prištine”, dodaje on.

Prema njegovim rečima, međunarodna zajednica sada samo koketira jer više nema nikakvu šargarepu nikome da ponudi, ni Srbiji, ni Kosovu.

Podsetimo, tri manja civilna aviona poletela su sinoć sa vojnog dela prištinskog aerodroma, a izvori navode da su u njima bili bivši pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova koji će narednih dana biti saslušani u Specijalnom sudu za ratne zločine OVK u Hagu.

Zvanične potvrde nema. Poziv suda je, navodno, dobilo 11 osoba, među kojima je i jedna žena, nekadašnja ratnica ove terorističke organizacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: