AP: Velike snežne padavine na Balkanu, vanredna situacija

Američka agencija AP izveštava o velikim snežnim padavinama koje su pogodile Balkan i dovele do smrti dvoje snoubordera u Bugarskoj i haosa u saobraćaju.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO TANJUG/ DUSAN ANICIC
FOTO TANJUG/ DUSAN ANICIC

AP navodi da je u nekim opštinama u Srbiji uvedena i vanredna situacija.

Agencija prenosi da je u nekoliko opština na jugozapadu Srbije uvedena vanredna situacija uz upozorenje na opasnost od nagomilavanja snega na putevima i na neprohodnost do nekih planinskih sela usled snega.

Takođe prenosi da su škole u tim oblastima Srbije zatvorene kao i da je 10 osoba spaseno iz zavejanih domova u otežanim uslovima, zbog jakog vetra.

Crveni krst Bugarske je u saopštenju objavio da su tela snoubordera pronađena oko podneva na planini Pirin, a da su poginuli u lavini koju su pokrenuli, uprkos upozorenjima na opasnost.

Albansko ministarstvo energetike je saopštilo da je jedan radnik elektrodistribucije poginuo usled strujnog udara tokom popravke jedne linije snabdevanja električnom energijom u zemlji.

U toj zemlji je, navodi agencija, oko 2.000 vojnika i drugih pripadnika službi za vanredne situacije radilo na spasavanju ljudi zarobljenih u snegu i čišćenju puteva kako bi obezbedili prohodnost do ruralnih područja.

U Crnoj Gori je, prema rečima meoeorologa Dragana Birića, prvih 10 dana januara bilo najhladnijih 10 dana koji su decenijama unazad zabeleženi u toj zemlji.

U centralnoj opštini Kladanj u Bosni i Hercegovini snežne padavine su dovele do prekida snabdevanja električnom energijom i telefonskih veza, a zvaničnik lokalne agencije za civilnu zaštitu Zijad Vejzović kazao je da su vlasti proglasile vanrednu situaciju.

Agencija takođe napominje da je najmanje 20 smrtnih slučajeva usled vremenskih uslova zabeleženo u Evropi u proteklih nedelju dana.

U Nemačkoj je vozač kamiona za čišćenje snega poginuo nakon što se njegovo vozilo survalo u zaleđenu reku.

Agencija podseća da je u Nemačkoj i Austriji sneg izazvao smrtonosne lavine i velike poremećaje u saobraćaju, ali napominje da je situacija danas malo mirnija.

U Austriji su vojni helikopteri izbavili grupu od 66 nemačkih tinejdžera koji su nekoliko dana bili zarobljeni u jednoj planinskoj kući.

Švajcarska policija je saopštila da su na istoku zemlje tri osobe bile povređene u utorak usled lavine koja je pogodila hotel u tom području, navodi američka agencija.

strana 1 od 155 idi na stranu