Vlada čestitala građanima i poslanicima izmene Ustava

Vlada Makedonije čestitala je građanima i svim poslanicima usvajanje ustavnih izmena kojima se, kako se ističe, zemlji otvaraju vrata NATO i EU.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Pročitajte još:

Makedonija promenila ime, prihvaćeni zahtevi albanske BESE

Kako se navodi, prihvatanjem ustavnih izmena kojima se ime države menja u Severna Makedonija i potvrđuju makedonski identitet i državni suverenitet, "građani Makedonije su preko njihovih predstavnika u parlamentu napisali novo istorijsko poglavlje naše države".

"To je čin koji odaje državničku odgovornost i snažan patriotizam zato što pravi apsoliutno ostvarivim dva najveća državna interesa – članstvo u NATO i EU... ostvarivanje ovih koristi dolazi preko preciziranja imena naše države geografskom odrednicom – Republika Severna Makedonija", istakla je makedonska vlada.

Kako se navodi, imajući u vidu vrhovni interes građana poslanici su glasali za dogovor koji omogućava "međunarodno integrisanje i priznavanje zemlje kao suverene države sa potpunim potvrđivanjem identitetskih posebnosti Makedonaca i svih građana".

Vlada Makedonije napominje da će makedonski jezik biti međunarodno priznat u svim savezima, a himna i zastava ostaju isti i zaštićeni, dok će državljanstvo biti "makedonsko/Građanin Republike Severne Makedonije".

"Danas smo otvorili novu, svetlu perspektivu budućnosti za sve građane naše zemlje, za dobrobit naše dece. Za mirnu, bezbednu zemlju, u kojoj će Makedonci, Albanci, Turci, Vlasi, Srbi, Romi, Bošnjaci i sve druge etničke zajednice živeti bolji i prosperitetan život", navodi se u čestitki Vlade Makedonije.

strana 1 od 155 idi na stranu