Čestitke Makedoniji na promeni imena

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini i komesar za pristupne pregovore Johanes Han čestitali su Makedoniji na usvojenim ustavnim izmenama.

Izvor: Tanjug

Petak, 11.01.2019.

20:17

Čestitke Makedoniji na promeni imena
Foto: Gettyimages

Te izmene bile su potrebne za primenu Presapanskog sporazuma sa Grčkom o imenu zemlje.

“Čestitamo Parlamentu na izglasavanju ustavnih izmena. To je važan korak u implementaciji istorijskog Prespanskog sporazuma”, navode u zajedničkom saopštenju Mogerinijeva i Han.

Zvaničnici EU ocenjuju da su makedonsku politički lideri i građani pokazali odlučnost da iskoriste “jedinstvenu i istorijsku” priliku za rešavanje jednog od “najstarijih problema u regionu” i da odlučno krenu napred putem EU.

“EU snažno podržava ovaj sporazum koji je primer za pomirenje u regionu i celoj Evropi”, istakli su Mogerinijeva i Han.

U EU napominju da u iščekivanju pune primene Prespanskog sporazuma, postignutom između Atine i Skoplja o budućem imenu nekadašnje jugoslovenske republike Makedonije, Unija nastavlja da u potpunosti podržava Makedoniju u ostvarivanju njenog strateškog cilja EU integracija.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, nakon što je u Skoplju Sobranje izglasalo ustavne promene potrebne za primenu Prespanskog sporazuma sa Grčkom o izmeni imena zemlje u Republika Severna Makedonija, uputio je večeras na Tviteru čestitku premijeru Zoranu Zaevu.

"NATO snažno podržava punu primenu sporazuma, koji predstavlja važan doprinos stabilnom i prosperitetnom regionu", poručio je Stoltenberg putem ove društvene mreže.

Iz kabineta grčkog premijera Aleksisa Ciprasa je saopšteno da je on "čestitao kolegi iz Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije (BJRM) Zoranu Zaevu na uspešnom okončanju revizije ustava BJRM na bazi Prespanskog sporazuma", prenosi ANA.

Grčka agencija podseća da su "Grčka i BJRM potpisale istorijski sporazum u junu 2018, čime su rešile pitanje koje je dugo stajalo između dve zemlje" i da ovaj sporazum "mora da bude ratifikovan u parlamentima obe zemlje".

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc pozdravio je odluku makedonskog parlamenta o prihvatanju sporazuma za rešavanje spora oko imena države.

Kurc je, preko tvitera, naglasio da je prihvatanje promene Ustava veoma ohrabrujuća odluka.

Istakao je da se radi o ogromnom koraku napred u procesu približavanja Republike Severne Makedonije EU.

Izrazio je nadu da će ovo biti pozitivan signal celom regionu.

"EU nije potpuna dok sve zemlje Zapadnog Balkana ne budu pristupile", naglasio je Kurc.

Austrijski ministar za evropska pitanja Gernot Blimel čestitao je makedonskom premijeru Zoranu Zaevu na njegovom velikom uspehu.

"To je snažan signal za ceo region. Nadamo se brzoj ratifikaciji od strane Grčke", poručio je on.

Evropska perspektiva je, prema Blimelu, najbolji podstrek za reforme na Balkanu.

Istakao je da je važno da EU održi svoje obećanje i započne pristupne pregovore sa Skopljem u junu. Ministri inostranih poslova Nemačke i Austrije, Hajko Mas i Karin Knajsel, pozdravili su večeras odluku makedonskog parlamenta o primeni sporazuma Skoplja i Atine o imenu makedonske države.

"Rešenje spora oko imena se nalazi u finalnoj fazi. Računam na to da će sada i grčki parlament prihvatiti dogovor, kako bi onda zemlja Severna Makedonija mogla brzo pristupiti NATO i otvoriti pristupne pregovore sa EU. Spor oko imena je više od 27 godina bio prepreka u odnosima Atine i Skoplja", istakao je Mas u saopštenju.

On je naglasio da su premijeri Aleksis Cipras i Zoran Zaev preduzeli ogromne napore da reše ovaj konflikt.

"Oni su dali ohrabrujući primer kako istrajnim radom i političkom hrabrošću u diplomatiji može da se dođe do uspeha. To upućuje i ohrabrujući signal celom regionu", rekao je Mas.

Šefica austrijske diplomatije Karin Knajsel naglašava da "odluka u makedonskom parlamentu može, bez preterivanja, biti ocenjena kao istorijska".

Ona je istakla da je time preduzet odlučujući korak u rešavanju spora sa Grčkom.

"Čestitam vladi, poslanicima i celom stanovništvu. Ovim je prevaziđena značajna prepreka na putu daljeg učvršćenja zemlje u evropske institucije", smatra Knajsel.

Istovremeno je izrazila nadu da će sporazum moći uskoro da stupi na snagu i da pristupni pregovori mogu biti započeti u junu.

Izrazila je uverenje da će vlada u Skoplju narednih meseci nastaviti da koračak odlučnim putem reformi.

"Reforme moraju biti nastavljene u pravosuđu, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i u oblasti javne administracije i obaveštajnih službi i službi bezbednosti", konstatovala je šefica austrijske diplomatije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: