Smenjen ambasador Hrvatske zbog odlaska na Dan Srpske

Ministarstvo spoljih poslova Hrvatske smenilo je ambasadora Ivana del Vekija u BiH zbog njegovog odlaska Banjaluku na obeležavanje Dana RS, prenosi Klix.ba

Izvor: B92, klix.ba
Podeli
Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

Del Vekio je za Klix.ba ranije rekao da je boravio u Banjaluci tog dana, ali da nije bio na svečanom defileu u centru grada niti na akademiji povodom Dana RS.

Hrvatska šefica diplomatije Marija Pejčinović Burić kazala je kako je hrvatski ambasador u BiH Ivan del Vekio odlazeći u Banjuluku doneo pogrešnu odluku i imao lošu procenu.

"On tamo tog dana nije trebalo da bude", naglasila je Pejčinović Burićeva, ističući da njegov odlazak na tu proslavu "predstavlja veliko iznenađenje", posebno zato što joj tokom svog mandata nikada nije prisustvovao.

Hrvatsko ministarstvo je ranije saopštilo da nije bilo upoznato s odlaskom Del Vekija u Banjaluku na prijem povodom neustavno proglašenog dana Republike Srpske i da je on zbog toga povučen u Zagreb na konsultacije.

Zbog nepromišljenog poteza komunikaciju s Del Vekiom juče su zvanično prekinuli član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i predsedavajući Veća ministara BiH Denis Zvizdić.

strana 1 od 155 idi na stranu