"Šest predmeta o slučaju David Dragičević"

Ombudsman za ljudska prava BiH Ljubinko Mitrović potvrdio je da su otvorili šest predmeta u vezi sa ubistvom Davida Dragičevića, prenosi BN TV.

Izvor: TV BN
Podeli
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Kako se navodi, među njima su i oni koji se odnose na privođenja građana i ponašanje policije 25. i 30. decembra nakon protestnog skupa u centru Banjaluke.

Ombudsman za ljudska prava BiH aktivno se, još od maja prošle godine, bavi slučajem ubistva Davida Dragičevića.

Na inicijativu ombudsmana, 22. maja obavljen je razgovor i sa ocem pokojnog Davida, Davorom Dragičevićem.

Od tada se niko od porodice niti iz grupe “Pravda za Davida” nije obraćao za pomoć, ali je ombudsman nastavio da prati dešavanja u vezi sa slučajem ubistva i da traži informacije od nadležnih.

“Informacije koje smo dobili u julu 2018. i od tužilaštva i MUP-a govorile su isto što i danas, da se radi na ovom predmetu i naravno mi uporno i dalje pratimo taj predmet”, kaže Ljubiniko Mitrović, ombudsman za ljudska prava BiH.

Kada su u pitanju dešavanja od 25. decembra, otvorena su četiri nova predmeta. Od toga jedan po zahtjevu Transparensija u BiH, jedan o učešću dece na okupljanju, ali i predmeti u slučaju prijavljivanja skupova grupe Pravda za Davida. Ponovo su od nadležnih tražili konkretne informacije.

"Tražili smo da se poimenično nabroje ko je sve od građana tokom protesta priveden i zadržan u policiji , mesto privođenja za svako lice kao i razlog privođenja tj. osnov za privođenje, vreme ulaska i izlaska i način privođenja tj. da li su imali prava koja im pripadaju po zakonu o krivičnom postupku”, kaže Mitrović.

Zbog dešavanja na poslednjem velikom skupu grupe Pravda za Davida 30. decembra otvoren je i peti predmet i ponovo su zatraženi podaci od nadležnih o privođenju građana.

S obzirom na to da istraga o ubistvu još traje i da duže od devet meseci nema pomaka, institucija ombudsmana smatra da je krajnje vreme da nadležni počnu da rade svoj posao.

“To je jedan od predmeta koji nas zabrinjava i naš stav je jasan i sva naša nastojanja i rad u svim predmetima koje imamo, svodi se na isto, dajte završite to recite šta je istina i recite nam šta ste našli na kraju krajeva”, zaključuje Mitrović.

Iz institucije ombudsmana su poručili da će nastaviti da prate dešavanja u vezi sa ubistvom Davida Dragičevića, ali i da će preduzimati sve potrebne mere koje su u njihovoj nadležnosti.

strana 1 od 155 idi na stranu