Sobranje bi trebalo da glasa, a Zaev nema potrebnu većinu

Makedonsko Sobranje danas bi trebalo da glasa o izmenama Ustava koje, na osnovu Prespanskog sporazuma s Grčkom, predviđaju i promenu imena zemlje.

Izvor: Tanjug

Petak, 11.01.2019.

07:06

Sobranje bi trebalo da glasa, a Zaev nema potrebnu većinu
Ilustracija: Getty Images

Kako prenosi a1on.mk, premijer Zoran Zaev još nije obezbedio potrebnu dvotrećinska većinu od 80 poslanika u Sobranju.

Neizvesna je podrška albanske opozicione stranke Besa, koja je saopÅ¥tila da neće dati "zeleno svetlo" ako se ne ispune njihovi zahtevi.

Dva zahteva te stranke su da ne postoji makedonsko državljanstvo kod Albanaca i da ne postoji zaštita samo za makedonsku dijasporu, već zaštitu za celu dijasporu Makedonije.

Ovo je nova barijera za Zaeva zato što, ako prihvati zahteve Bese, gubi podršku osam poslanika iz nove nezavisne poslaničke grupe VMRO-DPMNE.

U dnašnjem, treć‡em glasanju, svaki amandman se potvrđuje prostom većinom od ukupno 120 poslanika u makedonskom Sobranju, dok se na plenarnoj sednici svaki tekst amandmana potvrdjuje dvotrećinskom većinom, a nakon toga se glasa ponovo sa dvotrećinskom većinom za sve amandmane zajedno.

Nakon toga neophodna je još jedna dvotrećinska većina kako bi se usvojio Ustavni zakon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: