Bagzi i Čume biće svedoci tužilaštva

Beograd -- U postpuku za prvu otmicu "zemunskog klana" iz 1997, svedočiće dvojica svedoka saradnika Dejan Milenković Bagzi i Ljubiša Buha Čume.

Izvor: Tanjug
Podeli

Osim njih, na klupi za svedoke naći će se o i drugi pripadnici ovog klana koji imaju saznanja o tom delu.

Svi će biti ispitani kao svedoci tužilaštva, a pripremno ročište u tom postupku zakazano je za 17. januar.

U ovom procesu optuženi su dvojica policajaca i dvojica bivših pripadnika "zemunskog klana" jer su kako se sumnja 1997. godine počinili rabojništvo, tokom kojeg je bio kidnapovan Novak Stevanić (22), koji se nedugo nakon toga ubio.

Na optuženičkoj klupi, 21 godinu kasnije, naći će se pripadnik Žandarmerije Saša Đajić, penzionisani policajac Milan Radukić, kao i nekadašnji pripadnici "zemunskog klana" Nikola Bajić i Goran Ristić. Oni se optužnicom terete za krivično delo razbojništvo.

Na pripremnom ročištu, koje će biti zatvoreno za javnost utvrđivaće se koji će se dokazi izvoditi tokom suđenja, a optuženi će se kratko izjasniti o krivici. Nakon toga sud će zakazati sudjenje, koje će biti javno i na kojem će optuženi moći detaljno da iznesu svoju odbranu.

Policajci su u ovom slučaju bili uhapšeni sredinom marta 2018. godine, ali je sud odbio da im odredi pritvor. Ristić je već u pritvoru zbog drugih krivičnih dela, a Bajić u zatvoru gde služi kaznu zbog krivičnih dela za koja je osudjen kao pripadnik “zemunskog klana”.

Detalji optužnice nisu saopšteni, a policija je nakon njihovog hapšenja u martu saopštila da su trojica osumnjičenih Stevanića na silu ubacili u automobil, a zatim ga držali na napoznatoj lokaciji gde su ga maltretirali i zahtevali od njega ključeve od stana njegovih roditelja. Zatim su iz sefa u stanu ukrali veću količinu zlata i oko 100.000 nemačkih maraka, navela je policija.

Mediji su preneli da je u ovom delu učestvovao i tadašnji policajac, kasnije svedok-saradnik u procesu protiv "zemunskog klana" sada pokojni Zoran Vukojević, kao i vodja klana, takodje ubijen Dušan Spasojević.

Stevaniću su navodno optuženi prišli u Sarajevskoj ulici, pokazali legitimacije i naredili mu da krene s njima. Potom su ga ubacili u „golf 2", za čijim je volanom bio Ristić i potom ga predali Spasojeviću, kako bi mu mladić rekao gde su u kući njenovih roditelja sakriveni novac i dragocenosti.

Mediji pišu da je ova - prva “otmica” klana iz Zemuna, posle koje su usledile i mnoge druge, razrešena pošto je bivši pripadnik klana Nikola Bajić, koji u zatvoru služi kaznu od 35 godina, tužilaštvu ranije do detalja opisao dogadjaje.

Nesrećni mladić, tokom čije otmice su "zemunci" opljačkali kuću njegovih roditelja i odneli 100.000 maraka i zlatni nakit, posle torture, ubio se u aprilu 1998. Optuženi policajci su u vreme otmice radili u Policijskoj stanici u Zemunu.

strana 1 od 105 idi na stranu