Kad se udruže ljudi, vazduh i savesni inspektor – "pobeda"

Mesecima su meštani sela Rakita pokušavali da spreče devastaciju svoje reke i izgradnju mini-hidroelektrane.

Izvor: B92
Podeli
screenshot
screenshot

Odluka građevinske inspekcije da privremeno zabrani radove na izgradnji cevovoda se može smatrati njihovom pobedom, ali do toga ne bi došlo da se u ceo slučaj nije umešao nadležni inspektor, ali i sama priroda.

Ključni momenat se dogodio 28. decembra, kada je građevinski inspektor Vladan Savić pronašao je nedostatke zbog kojih je doneo odluku da obustavi radove.

Pročitajte još:

Burno u Rakiti: Tuča meštana i privatnog obezbeđenja
"Borićemo se do poslednje kapi reke"
Desko iz Rakite: Ceo dan su me tražili i nosili palice

“Korodirane cevi, nepostojanje betonske i peščane obloge na delu cevovoda, neizvršeno geodetsko snimanje terena...“

U rešenju se navodi i da građevinski proizvodi ne odgovaraju zakonu i propisanim standardima, tehničkim normativima i normama kvaliteta.

Šef gradilišta Igor Živković je, prenose Južne vesti, rekao da je inspektor “podlegao pritisku meštana i aktivista Inicijative Odbranimo reke Stare planine“, ali se iz njegove dalje izjave može zaključiti da je sama priroda imala uticaj na razvoj situacije.

“Problem sa korozijom cevi je nastao jer su one predugo stajale zbog svih dešavanja u selu i protesta meštana, pa su u kontaktu sa vazduhom korodirale“, naveo je Živković.

Ipak, nije izvesno da će pobeda meštana ostati trajno stanje – investitoru je ostavljena opcija da nastavi sa radovima ukoliko otkloni navedene nedostatke.

strana 1 od 157 idi na stranu