Vanredna situacija u četiri opštine

Zbog snega koji je neprekidno padao dva dana, vanredna situacija na snazi je u Novoj Varoši, Lučanima, Raški i Ivanjici.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug / Sava Radovanović
Foto: Tanjug / Sava Radovanović

Iz "Puteva Srbije" saopštili su da se saobraćaj na državnim putevima u zemlji odvija otežano i da je 1.800 putara sa svim raspoloživim mašinama i kamionima za posipanje i čišćenje snega, na terenu 24 časa.

Najviše snega palo je u regionima Nove Varoši, Prijepolja, Novog Pazara, Sjenice, Tutina i Ivanjice, zbog čega je na ovim putevima odvijanje saobracaja i najteže, prenosi RTS.

Zbog problema koje je prouzrokovao sneg, sve osnovne i srednja škola kao i većina vrtića u opštini Knić danas ne rade. U saopštenju lokalne samouprave se navodi da je zbog snežnih nanosa koji otežavaju saobraćaj u pojedinim delovima opštine Knić doveden u pitanje bezbedan prevoz đaka, javlja Beta.

Obilne snežne padavine, praćene olujnim snežnim nanosima, koje su prethodnih nekoliko dana zahvatile opštinu Raška, dovele su do otežanog saobracaja, uz česte prekide i zastoje na čitavoj teritoriji opštine.

Više od desetak sela je potpuno ili delimično odsečeno od ostatka opštine, a u većini seoskih škola je potpuno obustavljena nastava. Naročito su pogođena sela Gnjilica, Plešin, Crna Glava.

Visina snežnog pokrivaca iznosi od 50 do 100 centimetara, a probleme prave i smetovi koji na obroncima Golije i Kopaonika prelaze dva metra, navedeno je na sajtu opštine. Hitna služba je na nekolicinu intervencija morala u pratnji vatrogasaca ili spasilaca terenskim vozilom.

U Lučanima sneg pada neprekidno već četiri dana. Iako je sva raspoloživa mehanizacija na terenu, to nije dovoljno da se pride svim udaljenim selima na planinskim krajevima, kaže načelnik Štaba za vanredne situacije Zoran Vučićević.

Putevi prvog i drugog prioriteta su procišceni. Medutim, kada su u pitanju nekategorisani putevi, narocito u mesnim zajednicama u planinskim krajevima, stanje je veoma teško. Sneg je viši od 60 centimetara, a vetar je stvorio nanose od jednog do jednog i po metra.

RTS-u je potvrdeno da je vanredna situacija proglašena i u opštini Ivanjica.

Na sajtu opštine stoji da je Jedinica za delovanje u nesrećama Crvenog krsta Ivanjica svakodnevno na terenu.

U toku jučerašnjeg dana je pomoć dopremljena do šest domacinstava.

strana 1 od 157 idi na stranu