Vanredna situacija u četiri opštine

Zbog snega koji je neprekidno padao dva dana, vanredna situacija na snazi je u Novoj Varoši, Lučanima, Raški i Ivanjici.

Izvor: B92

Petak, 11.01.2019.

08:52

Vanredna situacija u četiri opštine
Foto: Tanjug / Sava Radovanoviæ

Iz "Puteva Srbije" saopštili su da se saobraćaj na državnim putevima u zemlji odvija otežano i da je 1.800 putara sa svim raspoloživim mašinama i kamionima za posipanje i čišćenje snega, na terenu 24 časa.

Najviše snega palo je u regionima Nove Varoši, Prijepolja, Novog Pazara, Sjenice, Tutina i Ivanjice, zbog čega je na ovim putevima odvijanje saobracaja i najteže, prenosi RTS. Obilne snežne padavine, praćene olujnim snežnim nanosima, koje su prethodnih nekoliko dana zahvatile opštinu Raška, dovele su do otežanog saobracaja, uz česte prekide i zastoje na čitavoj teritoriji opštine.

Više od desetak sela je potpuno ili delimično odsečeno od ostatka opštine, a u većini seoskih škola je potpuno obustavljena nastava. Naročito su pogođena sela Gnjilica, Plešin, Crna Glava.

Visina snežnog pokrivaca iznosi od 50 do 100 centimetara, a probleme prave i smetovi koji na obroncima Golije i Kopaonika prelaze dva metra, navedeno je na sajtu opštine. Hitna služba je na nekolicinu intervencija morala u pratnji vatrogasaca ili spasilaca terenskim vozilom.

U Lučanima sneg pada neprekidno već četiri dana. Iako je sva raspoloživa mehanizacija na terenu, to nije dovoljno da se pride svim udaljenim selima na planinskim krajevima, kaže načelnik Štaba za vanredne situacije Zoran Vučićević.

Putevi prvog i drugog prioriteta su procišceni. Medutim, kada su u pitanju nekategorisani putevi, narocito u mesnim zajednicama u planinskim krajevima, stanje je veoma teško. Sneg je viši od 60 centimetara, a vetar je stvorio nanose od jednog do jednog i po metra.

RTS-u je potvrdeno da je vanredna situacija proglašena i u opštini Ivanjica.

Na sajtu opštine stoji da je Jedinica za delovanje u nesrećama Crvenog krsta Ivanjica svakodnevno na terenu.

U toku jučerašnjeg dana je pomoć dopremljena do šest domacinstava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ministarstvo donelo odluku: Zatvaraju se škole

Zbog toplotnog talasa u Bangladešu, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo osnovnog obrazovanja u toj zemlji saopštili su da će obrazovne ustanove biti zatvorene na sedam dana, zaključno sa 27. aprilom.

8:09

21.4.2024.

1 d

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

19 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: