Kurti Tačiju: Nek vam kaže Ramuš, zatvor u Hagu nije loš

Lider opozicionog Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti je u postu na svom Fesjbuk profilu pozvao Tačija da ode u Hag i suoči se sa Specijalnim sudom.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 10.01.2019.

13:54

Kurti Tačiju: Nek vam kaže Ramuš, zatvor u Hagu nije loš
Foto: EPA-EFE Petrit Prenaj

U veoma opširnom postu, Kurti smatra da bi Tači trebalo da ode u Hag i da svojim rečima, argumentovano i sa činjenicama odbrani, kako kaže, oslobodilačku borbu pripadnika tzv. OVK, Albanaca i da objasni kosovsku istoriju.

Lider Samoopredeljenja smatra da bi Tači trebalo da se pridruži desetorici komandantana i pripadika tzv. OVK, koji su već dobili pozive oog suda.

On je Tačija optužio da je zanemario i izdao sva postignuća i uspehe koje je Priština ostvarila zahvaljujući "žrtvama albanskog naroda i OVK, te pomoći medjunarodnih prijatelja".

"Zatvor nije tragedija, a nije ni smrtonosan. Posebno ovaj u Hagu to nije. Verujem da su vam Ramuš, Fatmir i Batoni rekli: ima TV, dobra hrana tri puta dnevno, rekreativne sale i bezbroj knjiga u bogatoj biblioteci. Nema u tome ničeg lošeg osim činjenice da ćeš imati vremena da se suočiš sa svojom savešću, koju više godina nemaš. Idi Hašime", poručio je Kurti.

On smatra da bi Tači trebalo da ode i zbog toga da ne bi predstao Kosovo, kako kaže, "ruskoj geostrategiji i taktici Srbije". Kurti piše i da se Kosovo ne brani oduzimanjem severa i da veruje, kako kaže, da Tači nije kriv za rat, baš kao i svaka druga osoba koja se zalaže za slobodu.

"Ali verujemo da ste krivi za loše stvari koje su nam došle u miru u poslednje dve decenije. Ne dozvolite da ljudi pate, ne dozvolite da Kosovo plati za vaše grehe. Idi Hašime", naveo je, izmedju ostalog Kurti.

S druge strane, kosovski advokat Toma Gaši izjavio da predsednik privremenih prištinskih institucija neće moći da izbegne Specijalni sud u Hagu, ako dobije poziv. Gaši je gostujući na RTV Dukađini rekao da je Tači ranije rekao da će se, ako bude pozvan, odazvati Specijalnom sudu.

Svi znamo da u Specijalnom sudu niko nema imunitet. Međutim, Tači ne može dobrovoljno da se odazove Specijalnom sudu, ako ga taj sud nije pozvao", rekao je Gaši i dodao da "ako Tači bude meta Specijalnog suda, dobiće poziv i on to ne može izbeći".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: