Ruski ultradesničari koji su trenirali decu više ne rade

Ruska ultradesničarska organizacija E.N.O.T. Corp. koja je podržala patriotski kamp na Zlatiboru prestala je sa radom, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa.

Izvor: RSE

Sreda, 09.01.2019.

13:47

Ruski ultradesničari koji su trenirali decu više ne rade
Screenshot

E.N.O.T. Corp. je organizovala paravojne omladinsko-patriotske kampove u Rusiji, u kojima su u organizaciji Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije tokom 2017. učestvovala i deca iz Srbije.

Valerij Šambarov, nekadašnji član ove organizacije i predsednik Organizacionog odbora međunarodnih omladinsko-patriotskih kampova koje je E.N.O.T. Corp u Rusiji organizovao proteklih jedanaest godina, potvrdio je za RSE da je ta organizacija prestala s radom.

Šambarov nije želeo da navede razloge zbog čega je konkretno E.N.O.T. Corp. prestao sa radom. U odgovoru dostavljenom RSE Šambarov je naveo da je do toga došlo „iz nekoliko razloga“.

Tim povodom Radio Slobodna Evropa uputio je pitanja Ministarstvu pravde Ruske Federacije, koje vodi registar organizacija, međutim do objavljivanja ove vesti, RSE odgovor nije dobio.

Ruska državna agencija TAS, međutim, 9. novembra 2018. pozivajući se na izvor u nadležnom državnom organu, objavila je vest da su službenici Ruske federalne službe bezbednosti (FSB) 7. novembra u gradu Rjazanju u Rusiji „priveli nekoliko članova privatne vojne kompanije E.N.O.T.“, kao i da su u hapšenju učestvovali pripadnici specijalne jedinice.

TAS navodi da su se policijski službenici zainteresovali za aktivnosti organizacije nakon što je ona počela da radi sa maloletnicima. „U posebnim kampovima, tinejdžeri su obučavani da pucaju i koriste eksploziv”, navodi TAS.

Članovi ultradesničarske organizacije E.N.O.T. terete se za izvršenje krivičnog dela iz čl. 282 Krivičnog zakonika Ruske Federacije koji se odnosi na „podsticanje mržnje ili neprijateljstva, kao i ponižavanje ljudskog dostojanstva“ i čl. 150 koji se odnosi na „uključivanje maloletnika u izvršenje krivičnog dela“.

TAS navodi da su članovi E.N.O.T. Corpa učestvovali u više vojnih operacija, i to u Donbasu (istočna Ukrajina, prim.aut.), Siriji i Nagorno-Karabahu (regija koja se nalazi između dve bivše sovjetske republike Jermenije i Azerbejdžana, prim. aut.).

Podsetimo, upravo po modelu patriotsko-omladinskih kampova u Rusiji, u organizaciji E.N.O.T. Corpa, u kojima su deca prolazila vojnu obuku uz korišćenje hladnog oružja i replika automatskog oružja i bombi, Udruženje učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, koje je organizovalo odlazak dece iz Srbije 2017. godine u kampove u Rusiju, ustanovilo je u avgustu 2018. omladinsko patriotski kamp Zlatibor 2018 na zapadu Srbije, u kome su deo vojne obuke polaznicima kampa, među kojima je bilo i maloletnih lica, držali su i članovi E.N.O.T. Corpa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: